Το καρτέλ, που γέμισε ναρκωτικά το κέντρο της Αθήνας

Ακόμα ένα καίριο πλήγμα στα καρτέλ ναρκωτικών από την Αλβανία που λυμαίνονται την χώρα μας επί σειρά ετών κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ., μετά την εξάρθρωση του καρτέλ που έκανε «κουμάντο» στα Εξάρχεια και πιο πριν το καρτέλ του Κλέμεντ Μπαλίλιτ, που είχε άριστες διασυνδέσεις με την κυβέρνηση Έντι Ράμα, τώρα εξαρθρώθηκε και κυριολεκτικά διαλύθηκε το καρτέλ του Αλβανού με το ψευδώνυμο ή όνομα «Γκέντι», ο οποίος αναζητείται από τις Αρχές και δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα τα πραγματικά του στοιχεία.
Πρόκειται για ένα κύκλωμα που επί σειρά ετών διακινούσε τόνους κάνναβης στην Αθήνα και συγκεκριμένα γύρω από την Νομική, τα Προπύλαια, την Πλατεία Βικτωρίας κλπ, ηρωίνη, κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνη κλπ., με δικές της χασισοφυτείες και εργαστήρια υδροπονικής κάνναβης, σε Μαραθώνα, Αθήνα, Κορινθία και Αλβανία, ενώ όπως και στην περίπτωση των Εξαρχείων μικρές, μεμονωμένες περιπτώσεις συνδέθηκαν μεταξύ τους και η έρευνα ενός χρόνου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών έδωσε αυτό το αποτέλεσμα.

Συνολικά 97 συλλήψεις, με το 1/3 αυτών να ήταν ήδη στην φυλακή για από προηγούμενες υποθέσεις, μεταξύ τους και οι δύο υπαρχηγοί του καρτέλ και οι υπόλοιποι ήταν οι ντίλερ και τα μεσαία στελέχη που συνελήφθησαν στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που έγινε στο κέντρο της Αθήνας τα προηγούμενα 24ωρα.
Εκτιμάται ότι δράση τους ήταν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αφού από τις αρχές του χρόνου οι Αρχές προσπαθούσαν να συνδέσουν τις μικρότερες υποθέσεις μεταξύ τους για να συνθέσουν όλο το «παζλ», ενώ το εύρος της δράσης τους προκύπτει και από τους τόνους των ναρκωτικών που έχουν διακινήσει και από τα κέρδη του ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια ευρώ τα οποία «ξέπλεναν», όπως συνηθίζεται με κερδισμένα δελτία του παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, σχετικά με εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας.
Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:
«Η παρουσίαση αφορά στην πλήρη αποδόμηση εγκληματικού δικτύου, το όποιο κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικά του Κέντρου της Αθήνας ήταν οι κυριότεροι χώροι δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι η σημερινή υπόθεση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον κυρίως για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ο ιδιαίτερος τρόπος δόμησης, οργάνωσης και δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου.

Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σχήμα, με κεντρικό σχεδιασμό και οργάνωση, δομημένο σε επτά διαφορετικά επίπεδα, που λειτουργούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά και κάλυπταν όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριοποίησης στον τομέα των ναρκωτικών.
Από την πρωτογενή παραγωγή, την εισαγωγή και την αποθήκευση μέχρι τη διακίνηση και εμπορία σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης καθώς και ηρωίνης και κοκαΐνης.
Το 1ο επίπεδο αφορούσε στην Ηγεσία του δικτύου, το 2ο τα Ηγετικά Στελέχη και τους Εντολείς, το 3ο την πρωτογενή παραγωγή, το 4ο τη διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών δια της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, το 5ο τους Χώρους αποθήκευσης ναρκωτικών, το 6ο τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών και τους διακινητές (dealers) και το 7ο τις υποομάδες των διακινητών του Κέντρου των Αθηνών.
Ο δεύτερος λόγος που καθιστά την υπόθεση αυτή ξεχωριστή, αφορά στο συστηματικό τρόπο που καταφέραμε να φτάσουμε στον «πυρήνα» του εγκληματικού αυτού δικτύου και να το αποδημήσουμε πλήρως.
Είναι γνωστό ότι οι αστυνομικές Αρχές και ιδίως οι Υπηρεσίες Ασφάλειας, στο διαρκή αγώνα κατά των ναρκωτικών, είχαν εστιάσει στα κυκλώματα που δρούσαν στο κέντρο της Αθήνας και με συντονισμένες επιχειρήσεις είχαν σημειώσει αρκετές επιτυχίες στον τομέα αυτό.
Από τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών είχε γίνει ορατό ότι λειτουργούσε κεντρικός πυρήνας, που διηύθυνε όλο τα επιμέρους στάδια διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Από τις αρχές του χρόνου, με βάση συντονισμένο σχέδιο, προχωρήσαμε βήμα – βήμα και καταφέραμε σταδιακά να διακριβώσουμε όλο το πλέγμα και τη σύνθεση του εγκληματικού αυτού δικτύου, να ταυτοποιήσουμε τα μέλη του και να καταλήξουμε σε συλλήψεις, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιηθήκαν σε διάφορες περιοχές.
Ο Απολογισμός της υπόθεσης αυτής είναι ότι συνελήφθησαν 97 άτομα, εκ των οποίων τα 36 κατά τη διάρκεια της σταδιακής αποδόμησης της εγκληματικής οργάνωσης και επιπλέον δυο ηγετικά μέλη, οι οποίοι είναι ήδη κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης από παλαιές υποθέσεις ναρκωτικών, καθώς και 59 άτομα κατά τη διάρκεια της οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της 25 και 26/11/2016.
Ο απολογισμός, όσον αφορά στο παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισε το εγκληματικό δίκτυο, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 19.000.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα το οποίο ερευνήθηκε από την Υπηρεσία μας».
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρονόπουλος Θεόδωρος:
«Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη συνολικά από 146 μέλη, που δραστηριοποιούνταν στην πρωτογενή παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, εμπορία και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών, στο κέντρο των Αθηνών.
Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά 97 άτομα, αφρικανικής, αλβανικής, ελληνικής, βουλγαρικής, ρουμανικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά.
Συγκεκριμένα τα 59 άτομα συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, με την κωδική ονομασία «ΧΙΜΑΙΡΑ», που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου 2016, με τη συνδρομή Εισαγγελικών Λειτουργών, κατά την οποία διενεργήθηκε πλήθος ερευνών σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Τα υπόλοιπα 38 μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη συλληφθεί για την εμπλοκή τους σε ομοειδής υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια προηγούμενων αστυνομικών επιχειρήσεων και κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ συμπεριλαμβάνονται και δύο ηγετικά μέλη της οργάνωσης.
Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται, για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα 46 άτομα τα οποία και αναζητούνται.
Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένων που προέκυψαν, από προηγούμενες υποθέσεις, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.
Πιο αναλυτικά, από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση ήταν δομημένη ιεραρχικά σε 7 επίπεδα ως εξής:
Στο ανώτατο επίπεδο τοποθετείται υπήκοος Αλβανίας, ευρισκόμενος στην Αλβανία, ο οποίος και αποτελεί το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, 4 υπήκοοι Αλβανίας, αποτελούν τα ηγετικά στελέχη – εντολείς της οργάνωσης. Επτά άτομα από τα οποία 3 υπήκοοι Αλβανίας και 4 ημεδαποί, δραστηριοποιούνταν στη πρωτογενή παραγωγή και καλλιέργεια κάνναβης, 3 ημεδαποί ήταν επιφορτισμένοι με την διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών δια της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, 20 άτομα από τα οποία 17 υπήκοοι Αλβανίας, ημεδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας και υπήκοος Ρουμανίας, είχαν καθοριστεί ως υπεύθυνοι των χώρων αποθηκεύσεως των ναρκωτικών ουσιών. Δέκα άτομα από τα όποια 6 υπήκοοι Αλβανίας, 3 ημεδαποί και υπήκοος Βουλγαρίας, αποτελούσαν τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές – (dealers) και στο τελικό επίπεδο, τοποθετείται το «δίκτυο» των διαφόρων υποομάδων διακινητών των ναρκωτικών ουσιών, σε διάφορα σημεία του Κέντρου της Αθήνας.

Αναφορικά με το «δίκτυο» των υποομάδων διακίνησης των ναρκωτικών, διακριβώθηκε η διασύνδεση μεταξύ τους, αφού κάποια μέλη μιας ομάδας δραστηριοποιούνταν με εναλλασσόμενους ρόλους και σε άλλες ομάδες. Ορμητήριο και χώρος συγκεντρώσεως των διακινητών, αποτελούσε καφετέρια στην Πλατεία Αμερικής, της οποία ο προσωρινά υπεύθυνος και μέλος της οργανώσεως, είναι μεταξύ των συλληφθέντων.
Επίσης ταυτοποιήθηκαν 30 και πλέον άτομα, κυρίως Αφρικανικής καταγωγής, που προέβαιναν στην πώληση των ναρκωτικών ουσιών και είχαν τον ρόλο των διακινητών (dealers) σε διάφορα σημεία του Κέντρου των Αθηνών και συγκεκριμένα: Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικώς του Κέντρου των Αθηνών.

Επίσης, διαπιστώθηκε η εγκληματική δράση ενός εκ των συλληφθέντων, υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος προμήθευε με ναρκωτικές ουσίες τους μικροδιακινητές και δρούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των εγκληματικών ομάδων συμπατριωτών του, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή στη χώρα μας, ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, την αποθήκευσή τους σε διάφορους χώρους στην Αττική, αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή κάνναβης και κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.
Κατά τη διάρκεια αποδόμησης – εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 κατ’ οίκον έρευνες, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 433 κιλά και 400 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 6 κιλά κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, 100 γραμμάρια ηρωίνης, φυτεία κάνναβης 1.300 δενδρυλλίων στις 8 Σεπτεμβρίου στο Σούλι Μαραθώνα, δύο φυτείες κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, συνολικά 300 δενδρυλλίων και πλήρης εργαστηριακός εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε Αθήνα και Κορινθία στις 18 Οκτωβρίου, μεγάλος αριθμός ζυγαριών ακριβείας και 30.000 ευρώ.
Πρόσθετα, μεγάλος αριθμός κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ (με τα οποία εκτιμάται ότι η οργάνωση νομιμοποιούσε μέρος των εσόδων της από τις εγκληματικές δραστηριότητες) καθώς και 10 αυτοκίνητα, δύο μοτοσυκλέτες και φορτηγό. Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της έχει διακινήσει επιπλέον:
1 τόνος και 235 κιλά κάνναβης,
1 κιλό και 600 γραμμάρια κοκαΐνης,
μισό κιλό ηρωίνης,
μισό κιλό MDMA και
8 κιλά κάνναβης , υδροπονικής καλλιέργειας.

Παράλληλα, το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε κατά τη δραστηριότητά, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 19 εκατομμύρια ευρώ! Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου και παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια Κύριας Ανάκρισης».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο