Σπιρουλίνα: Η τροφή του μέλλοντος

Ως «δυναμίτη» των υπετροφών χαρακτηρίζουν οι διατροφολόγοι και επιστήμονες τη σπιρουλίνα αποδίδοντάς της την ιδιότητα να… συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Ο ΟΗΕ μάλιστα, την έχει χαρακτηρίσει «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», αφού οι ποσότητες των ωφέλιμων ουσιών που περιλαμβάνει είναι τόσο μεγάλες, ώστε η σπιρουλίνα καθίσταται χρήσιμη και πολύτιμη σε περιπτώσεις υποσιτισμού.

Η υπερτροφή, με το χαρακτηριστικό κυανοπράσινο χρώμα, που οφείλεται σε φυσικές χρωστικές έχει ενσωματωθεί στο διατροφικό πρόγραμμα μιας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Και τούτο γιατί φημίζεται για τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς δεν περιέχει μόνο βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία αλλά κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται. Ποιες είναι, όμως, οι ευεργετικές της ιδιότητες;

Η «πράσινη τροφή» αποτελεί την πλουσιότερη πηγή – με περιεκτικότητα 60-70% σε πρωτεΐνες, οι οποίες είναι το απαραίτητο δομικό συστατικό που «χτίζει» τους ιστούς και συνεπώς είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας.

Περιέχει επίσης περισσότερα από 90 ενεργά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και άλλα στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται σε καμία άλλη τροφή σε τέτοια έκταση ή αναλογίες. Το σημαντικότερο όμως είναι πως, εκτός από το γεγονός ότι περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω συστατικά, παρέχει τη δυνατότητα στον οργανισμό να τα αξιοποιήσει και να τα απορροφήσει ταχύτατα και εύκολα.

Η σπιρουλίνα, όπως και τα διατροφικά της συστατικά, είναι ιδιαίτερα εύπεπτα και απορροφώνται σε ποσοστό πάνω από 95%, σε αντίθεση με τις άλλες τροφές που έχουν ποσοστό απορρόφησης μικρότερο του 15%.

Το «θαυματουργό» αυτό φυτό φημίζεται επίσης για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Περιέχει Γ-λινολεϊκό οξύ, το οποίο ελαχιστοποιεί τις μολύνσεις και τις φλεγμονές. Αυτό σε συνδυασμό με την φυκοκυανίνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει την απομονωτική δράση του ήπατος και των νεφρών.

Μπορεί επίσης να συνδράμει στην αντιμετώπιση της αναιμίας, καθώς έχει πολύ μεγάλα ποσοστά απορρόφησης σιδήρου. Η βιταμίνη C χρειάζεται αρκετές φορές για να ενισχύσει την απορρόφηση του σημαντικού αυτού μετάλλου. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση της σπιρουλίνας δεν συμβαίνει το ίδιο: Είναι 58 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο περιεκτική σε σχέση με το ήπαρ του ωμού βοδινού ενώ οι ποσότητες σιδήρου που προσφέρει απορροφούνται αμέσως.

Με λίγα λόγια, η σπιρουλίνα είναι από τη φύση της ένας έτοιμος συνδυασμός συστατικών που προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Τα ωφέλιμα συστατικά της συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών ελλείψεων, ενώ παράλληλα τονώνουν και ενισχύουν τις λειτουργίες του οργανισμού.

Επομένως, αν εντάξετε την σπιρουλίνα στο πρόγραμμά σας σε συνδυασμό πάντα με μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, θα αποκτήσετε την ενέργεια και την ευεξία που χρειάζεστε προκειμένου να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο