Αλλάζουν όλα στην Πλατεία Κολωνακίου – Έντονες οι αντιδράσεις

Είκοσι ημέρες προτού λήξει το τελεσίγραφο Καμίνη για το ξήλωμα των στεγάστρων στα φημισμένα καφέ της πλατείας Κολωνακίου και ο πόλεμος με τους «σκληρούς» της περιοχής συνεχίζεται στο παρασκήνιο και με αμείωτη ένταση.

Μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών έχουν πιάσει ήδη δουλειά και ετοιμάζουν προσφυγές κατά της απόφασης του δημάρχου, εξηγώντας ότι οι κατασκευές έχουν γίνει με έγκριση και προτροπή της τότε δημοτικής αρχής, η οποία έδωσε στους καταστηματάρχες μέχρι και τα αρχιτεκτονικά σχέδια, υποχρεώνοντάς τους μάλιστα να αγοράσουν οι ίδιοι τα στέγαστρα και να τα τοποθετήσουν με δικά τους έξοδα σκοπεύοντας, όπως τους είχαν πει, «στην αισθητική αναβάθμιση της πλατείας».

 Δεν αμφισβητείται ότι στη συνεδρίαση της 11-12-1997 του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων εγκρίθηκαν μια σειρά από μέτρα στο πλαίσιο της εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, πεζόδρομοι κ.λπ.) της πόλης. Συγκεκριμένα είχαν αποφασιστεί τα εξής:

■ Η ειδική αρχιτεκτονική μελέτη στεγάστρων των κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα της πλατείας Κολωνακίου.

■ Η πρόσκληση των καταστηματαρχών των άνω χώρων για την υποβολή εντός 10ημέρου αίτησης στον δήμο με σκοπό την έκδοση και χορήγηση της σχετικής άδειας κατασκευής και τοποθέτησης των στεγάστρων.

■ Η αντικατάσταση του εξοπλισμού όπου κρίνεται ακατάλληλος (τραπέζια, καρέκλες κ.ο.κ.) με νέο, ο οποίος θα εγκριθεί από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού.

■ Η καθαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών και η κατασκευή νέων στεγάστρων από τους καταστηματάρχες με αποκλειστικά δικές τους δαπάνες, εντός 4μήνου από τη λήψη των ως άνω αδειών, σύμφωνα με τη μελέτη και υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού.

 Με οδηγό αυτή την απόφαση, λοιπόν, οι καταστηματάρχες θα καταθέσουν εντός των προσεχών ημερών αίτηση ακύρωσης της νέας απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ταυτόχρονα θα υποβάλουν αίτηση αναστολής της απόφασης πριν προλάβουν να εισβάλουν στην πλατεία τα συνεργεία του δήμου και την κάνουν… καλοκαιρινή.

«Δεν μπορεί να αλλάζει μορφή η πλατεία ανάλογα με την αισθητική του κάθε δημάρχου», λένε οι καταστηματάρχες.

Τι αλλάζει στην πλατεία

 Ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρά τις διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στο facelift της πλατείας, σίγουρος ότι οι προσφυγές τους δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το τελευταίο επεισόδιο, μεσημέρι της προπερασμένης Πέμπτης, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους ιδιοκτήτες του «Da Capo», μπορεί να προκάλεσε αίσθηση στους θαμώνες της πλατείας Κολωνακίου, λίγο, όμως, φαίνεται να επηρέασε τον κ. Καμίνη.

Ο δήμαρχος προσπάθησε να εξηγήσει ότι με το ξήλωμα των στεγάστρων και την αντικατάστασή τους με ομπρέλες θα αλλάξει η αισθητική της πλατείας, αλλά ο κ. Στάθης Χριστοδουλόπουλος ήταν ανένδοτος, απαντώντας του ότι «ομπρέλες βάζουν στην παραλία και όχι στο Κολωνάκι».

 Ηδη, όμως, τα συνεργεία του δήμου έχουν ξεκινήσει και επί της Τσακάλωφ την οριοθέτηση των κοινόχρηστων χώρων για τα τραπεζοκαθίσματα που εκμεταλλεύονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χαράσσοντας λευκές ή κίτρινες γραμμές.

 Οσον αφορά στην κατασκευή τους, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες πρέπει να είναι από καλής ποιότητας υλικά, κατάλληλα για την ύπαιθρο και να εναρμονίζονται με τον κοινόχρηστο χώρο.
 Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα θερμαντικά σώματα, καθώς ναι μεν είναι δυνατή η τοποθέτησή τους για να προστατεύονται οι πελάτες τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα, ωστόσο πρέπει να αποσύρονται από τους κοινόχρηστους χώρους όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Σήμερα, αν κάνει κάποιος μια βόλτα στην πλατεία Κολωνακίου θα διαπιστώσει ότι τα τοποθετημένα θερμαντικά σώματα δεν αποσπώνται από τις κατασκευές, κάτι που θέλουν να αλλάξουν οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής.

 Η οδηγία, όμως, που πρόκειται να αναδιαμορφώσει ολοκληρωτικά το πρόσωπο της πλατείας αφορά στην αντικατάσταση των στεγάστρων με ομπρέλες, το συνολικό ύψος των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3,5 μέτρα και το εμβαδόν τους να μην είναι μεγαλύτερο των 16 τ.μ. Το ύφασμά τους να είναι μονόχρωμο ή δίχρωμο και πάντως ανοιχτόχρωμο, κάτι το οποίο εξασφαλίζει προστασία από τη ζέστη το καλοκαίρι και φωτεινότητα τον χειμώνα.

Επιπλέον, οι ομπρέλες πρέπει να είναι ομοιόμορφες ως προς τα υλικά, τον τρόπο κατασκευής και το χρώμα τους, ενώ δεν επιτρέπεται να φέρουν επιγραφές ή διαφημίσεις, εξαιρουμένης της εκτύπωσης της επωνυμίας ή του σήματος του καταστήματος.

 Στην απόφαση της δημοτικής αρχής υπάρχει πρόβλεψη και για τα δάπεδα, η τοποθέτηση των οποίων ναι μεν επιτρέπεται, εφόσον η επιφάνειά τους δεν δύναται να υπερβαίνει την επιφάνεια του παραχωρούμενου προς χρήση κοινόχρηστου χώρου. Η κατασκευή τους πρέπει να είναι από ξύλο (φυσικό ή συνθετικό) άριστης ποιότητας και να εξασφαλίζεται εντός του χώρου πρόσβαση για ΑμεΑ.

 Οι ιδιοκτήτες των καφέ θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν και ανεμοφράκτες από διαφανές άθραυστο υλικό ή πλέγμα, χωρίς, όμως, να περιφράσσουν πλήρως τον παραχωρούμενο χώρο.

 «Θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε με τους καταστηματάρχες, ευελπιστώντας να συμφωνήσουν σε κάποια ομοιομορφία», λέει στο «ΘΕΜΑ» η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά, με τους επιχειρηματίες ωστόσο να μη φαίνονται διατεθειμένοι ούτε καν να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αποχωριστούν τα στέγαστρα των μαγαζιών τους.

Οι ίδιοι μάλιστα δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Σε τόσο δύσκολους καιρούς μας ζητούν να ξοδέψουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ ήδη τα έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω!».

 Σε λίγες ημέρες από τώρα θα ξέρουμε ποιος θα επικρατήσει τελικά, με τα στοιχήματα στο Κολωνάκι τα τελευταία 24ωρα να πέφτουν βροχή. Θα είναι ο δήμαρχος ή οι «σκληροί» της πλατείας;

protothema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο