Γιατί ο άνδρας δε σου δείχνει και δε σου λέει ότι σε αγαπά

Oι άντρες συνήθως συμπεραίνουν ότι αν ικανοποιήσουν τη γυναίκα μία φορά, αυτό ισχύει για πάντα. Εάν της αποδείξουν την αγάπη τους… μία φορά, θα πρέπει να το ξέρει για πάντα και δεν χρειάζεται ποτέ πια καμιά επιβεβαίωση ή υπενθύμιση. Αν το κρίνουμε απ’ την αντρική άποψη, αυτή η συμπεριφορά είναι απόλυτα λογική.

Για τις γυναίκες η θέση αυτή είναι απαράδεκτη. Είναι τελείως αντίθετη με την εσωτερική τους πραγματικότητα. Η γυναίκα χρειάζεται επιβεβαίωση για την ιδιαιτερότητά της, για την αξία της, την κατανόηση και τη χάρη της. Κι οι άντρες έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση, εκείνοι όμως την παίρνουν κυρίως μέσα από την εργασία τους. Οι γυναίκες τη χρειάζονται κυρίως μέσα από τη σχέση τους.

Όταν ο άντρας αποτύχει στη δουλειά του, αρχίζει ν’ αμφιβάλει για την αξία του. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γυναίκα όταν ο άντρας της την αγνοεί: αρχίζει ν αμφιβάλει για την αξία της. Χρειάζεται συνεχή μηνύματα, συμβολικές κινήσεις και προφορική επιβεβαίωση από τη σχέση της. Ο άντρας, όμως όσο έχει μια σχέση, τείνει να μη συνειδητοποιεί αυτή την ανάγκη. Το γεγονός και μόνον ότι έχει μια σχέση επιβεβαιώνει τη αξία του. Του αρκεί η ευτυχία της γυναίκας του για να τον στηρίζει, ενώ η γυναίκα χρειάζεται άμεση, τρυφερή προσοχή, γι να επιβεβαιώνεται.

Όταν ένας άντρας έχει μια σχέση, δεν περνάει καθόλου απ το μυαλό του καθόλου η σκέψη μιας απόρριψης – εκτός κι αν συμβεί. Συνειδητά δεν νιώθει την ανάγκη για επιβεβαίωση στι σχέση, γιατί την παίρνει από την επιτυχία του στην κοινωνία.

Η συγκεντρωτική λογική του λειτουργεί κάπως έτσι: «Άστο κι αν αυτές τις μέρες είμαι απασχολημένος με τη δουλειά μου εκείνη θα πρέπει να ξέρει ότι την αγαπώ και σήμερα και αύριο και για πάντα, εκτός αν της πω κάτι διαφορετικό». Για τη γυναίκα αυτό το σχόλιο είναι τελείως τρελό. Το ίδιο τρελό όμως είναι και για τον άντρα το σχόλιο της γυναίκας: «’Έστω και αν έχει πέσει έξω κι έχασε τη δουλειά του, θα ’πρεπε να ξέρει ότι και πάλι θα ορθοποδήσει, αφού ήταν επιτυχημένος πριν πέσει! έξω», ή «Αν και σήμερα ήρθε τελευταίος, θα ’πρεπε να ξέρει ότι είναι νικητής, εφόσον κάποτε νίκησε σ’ ένα τουρνουά τένις».

Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι αποτυχίες είναι μια πρόκληση για τον άντρα για να συνειδητοποιήσει την αξία του ανεξάρτητα με την επιτυχία του. Ειναι όμως εξίσου αληθινό ότι, αν την αποτυχία ακολουθήσει μια μεγάλη επιτυχία, τότε η αίσθηση της αυτοεκτίμησης μεγαλώνει. ‘Επειτα από την επαγγελματική του αποτυχία, χρειάζεται να ανασυνταχθεί και να ξαναπροσπαθήσει. Αρχίζοντας να επιτυγχάνει, η εμπιστοσύνη του γίνεται πιο στερεή. Μπορούμε να παρομοιάσουμε αυτή τη διαδικασία με το δυνάμωμα των μυών: προκαλώντας υπερκόπωση στους μυς ενός ατόμου, αυτοί δυναμώνουν. Κατά τον ίδιο τρόπο, μετά από μια σειρά από ατυχίες, ο άνθρωπος που τολμάει να ξαναπροσπαθήσει ενισχύει την αυτοεκτίμησή του.

Η αυτοεκτίμηση της γυναίκας αμφισβητείται, όταν ο σύντροφός της απομακρύνεται ή την αγνοεί για λίγο καιρό. Αυτη η επώδυνη εμπειρία μπορεί να γίνει μια περίοδος αυτοσυγκέντρωσης και συνειδητοποίησης της αξίας της, ανεξάρτητα από την αγάπη του. Είναιπάντως εξίσου σημαντικό, μετά τα συναισθήματα ανασφάλειας, να ακολουθήσει η επιβεβαίωση και η Βοήθεια του συντρόφου της. Η επιβεβαίωση αυτή είναι απαραίτητη για να δυναμώσει και να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη, την πίστη και την αυτοεκτίμησή της.

Αν όμως πλησιάσει το σύντροφό της επιθετικά, μπορούμε να κάνουμε την πρόβλεψη ότι εκείνος θα προβάλει αντίσταση κι εκείνη τότε θα φύγει χωρίς να έχει πάρει τη στήριξη που θα ήθελε.

Συχνά η γυναίκα χρειάζεται να παίρνει κάποια μορφή προφορικής επιβεβαίωσης ότι την αγαπούν. Αυτό σημαίνει να λέγονται πράγματα όπως «Σ’ αγαπώ, Σ’ αγαπώ, Σ’ αγαπώ, Σ’ αγαπώ…». Βασικά υπάρχει μόνον ένας τρόπος για να το πει κανείς και χρειάζεται να λέγεται και να ξαναλέγεται.

Συχνά οι άντρες δεν λένε πια «Σ’ αγαπώ» γιατί θέλουν να πουν κάτι καινούργιο και πρωτότυπο. Φαντάζονται ότι οι γυναίκες είτε κουράζονται είτε Βαριούνται ακούγοντάς το. Το «Σ’ αγαπώ» δεν είναι ποτέ περιττό. Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που της επιτρέπει να «νιώσει» την αγάπη του, ‘Ένας τρόπος για να μπορέσει ένας άντρας να κατανοήσει αυτό είναι να συγκρίνει την απλή δήλωση «Σ’ αγαπώ» με τη φράση που ο ίδιος δεν χορταίνει ποτέ να ακούει. Η φράση αυτή είναι «Σ’ ευχαριστώ». Σπάνια ένας άντρας κουράζεται να του λένε «ευχαριστώ» όταν έχει κάνει κάτι για κάποιον.

Μια άλλη λέξη που έχει μεγάλη αξία για τη γυναίκα είναι «Καταλαβαίνω». Αν (και μόνον αν) ένας άντρας καταλαβαίνει, τότε είναι πολύ Βοηθητικό να το πει δυνατά. Οταν ένας άντρας πει «Καταλαβαίνω», η γυναίκα είναι σίγουρη ότι την άκουσε. Μια αντίστοιχη φράση που οι άντρες εκτιμούν είναι «Αυτό είναι σωστό». Οταν ένας άντρας ακούσει «Αυτό είναι σωστό», αισθάνεται την ίδια στήριξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο