Θλιμμένη χώρα: Πώς ο θάνατος του Παντελή Παντελίδη έφερε στην επιφάνεια την εθνική μας μελαγχολία…

Από χθες το πρωί, που έγινε γνωστός ο τραγικός θάνατος του Παντελή Παντελίδη σε τροχαίο στη Βουλιαγμένης η οικογένεια του, οι συγγενείς του, οι φίλοι του, ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνούν τον άδικο και πρόωρο χαμό του.

Θρηνούν ταυτόχρονα όμως και εκατομμύρια Έλληνες για τον τραγουδιστή που γνώριζαν με τις νότες του να τους ταξιδεύουν τα τελευταία χρόνια αλλά και που δεν γνώριζαν σχεδόν καθόλου. Είχαν απλά ακουστά το όνομα του.

Κάθε νέος άνθρωπος που χάνεται είτε σε τροχαίο είτε υπό άλλες συνθήκες-αιτίες είναι μία τραγωδία. Αναμφισβήτητα. Μέσα όμως από το θάνατο του Παντελή Παντελίδη φάνηκε σαν να εκφράζεται η θλίψη όλων των Ελλήνων.

Σαν να λειτούργησε ως καταλύτης για να εξωτερικευτεί αυτή η μελαγχολία, η απελπισία, η απαισιοδοξία που βιώνει τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονίων ένας λαός που είχε πάντα το κεφάλι ψηλά.

Από την ώρα που πρώτο το “pronews.gr” αποκάλυψε το τραγικό γεγονός και εν συνεχεία μεταδόθηκε στο Πανελλήνιο, στις συζητήσεις σχεδόν όλω των Ελλήνων νέων αλλά και μεγαλύτερων μονοπωλούσε ο θάνατος του Παντελή Παντελίδη με μια διάχυτη μελαγχολία στα λόγια τους. Μια μελαγχολία που ξεπερνούσε αυτό καθαυτό το γεγονός.

Άλλοι έσπευσαν στις οθόνες των υπολογιστών, άλλοι “καρφώθηκαν” στις τηλεοράσεις, άλλοι έσκυψαν στο ραδιόφωνο να ακούσουν, να μάθουν τι έγινε. Αλλά όλοι έσκυψαν το κεφάλι τους…

Κάποιοι άλλοι έσπευσαν στο σημείο, στη στροφή του θανάτου στη Βουλιαγμένης, στο ύψος του Ελληνικού για να αφήσουν λίγα λουλούδια στη μνήμη του τραγουδιστή. Αυτό συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μέχρι και τη νύχτα, ενώ οι θαυμαστές του έχουν δώσει ραντεβού το Σάββατο στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο θάνατος του Παντελή Παντελίδη φάνηκε να έχει μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Σκόρπισε τη θλίψη παντού με ταχύτητα γιατί απλά οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια ζουν το δικό τους δράμα, βυθισμένοι στα προβλήματα, στη μελαγχολία και στην κατάθλιψη.

Αυθόρμητα τους βγήκε με το χαμό ενός νέου ανθρώπου. Ενός ανερχόμενου καλλιτέχνη και παιδιού από τις λαϊκές γειτονίες της Αθήνας.

Τα τελευταία χρόνια οι δείκτες απαισιοδοξίας των Ελλήνων σπάνε ο ένας μετά τον άλλον. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Ανασφάλεια, αγωνία, φόβος, θυμός, αγανάκτηση, πίκρα και θλίψη είναι τα συναισθήματα που επικρατούν.

Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν πώς λόγω της οικονομικής κρίσης ποσοστό πάνω από το 44% των Ελλήνων βιώνει ένα δράμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Η αύξηση της καταθλιπτικής διάθεσης εμφανίζεται να “τρέχει” με απίστευτους ρυθμούς και η υγεία των Ελλήνων καταγράφει πτωτική τάση (επιβαρύνεται δηλαδή) με ένα ποσοστό 25% μάλιστα να αδυνατεί να λάβει θεραπεία του για λόγους κόστους.

Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με την απογοήτευση για τις πολιτικές εξελίξεις και το οικονομικό μέλλον της χώρας αλλά και του καθενός προσωπικά, εξηγούν γιατί μέσα από το θάνατο του Παντελή Παντελίδη εκατομμύρια Ελλήνων βρήκαν τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Τη θλίψη που ξεχειλίζει.

Μας έκαναν από έναν λαό χαρούμενο να περπατάμε με σκυμμένο το κεφάλι και το μυαλό μας να κάνει συνεχώς πράξεις “επιβίωσης” στην καθημερινότητα. Αυτός είναι μάλιστα ένας λόγος για πολλά τροχαία δυστυχήματα ή ατυχήματα ιδίως στα αστικά κέντρα.

pronews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο