Ποιες διαταραχές του ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος αποτελεί μέτρο πρόληψης του εγκεφαλικού επεισοδίου, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, δύο πολύ συχνές διαταραχές του ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό αλλά και με χειρότερη πρόγνωση για τους ασθενείς μετά το επεισόδιο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) με βάση παλαιότερες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που έπασχαν από διαταραχές του ύπνου (αποφρακτική υπνική άπνοια, αϋπνία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, διαταραχή ύπνου REM κ.α.). Οι διαταραχές του ύπνου είναι εξαιρετικά συχνές σε άτομα που έχουν πάθει εγκεφαλικό, ωστόσο τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι αποτελούν επίσης παράγοντα κινδύνου για την εν λόγω επιπλοκή.

Η αϋπνία και η υπνική άπνοια συγκεκριμένα φάνηκε να συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με το εγκεφαλικό και το μίνι εγκεφαλικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ένα τέτοιο επεισόδιο και παράλληλα καθιστώντας την ανάρρωση πιο δύσκολη για τους ασθενείς. Ορισμένες από τις μελέτες που αναλύθηκαν υπέδειξαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου σε ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό και είχαν ταυτόχρονα αναπνευστικά προβλήματα.

«Αν και οι διαταραχές του ύπνου είναι συνηθισμένες μετά το εγκεφαλικό, ελάχιστοι ασθενείς κάνουν εξετάσεις για να διαγνωστεί μια πιθανή διαταραχή του ύπνου» αναφέρει ο Ντερκ Χέρμαν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έσσεν στη Γερμανία και ένας εκ των βασικών συντακτών της μελέτης. «Τα αποτελέσματα της επισκόπησής μας δείχνουν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, αφού τα άτομα που εκδηλώνουν διαταραχές του ύπνου διατρέχουν πιθανώς μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν ένα δεύτερο εγκεφαλικό ή να έρθουν αντιμέτωπα με άλλες αρνητικές εκβάσεις» συμπληρώνει ο ερευνητής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο