Ποια χαρακτηριστικά καλλιεργούν στα παιδιά τα ομαδικά παιχνίδια;

Το παιχνίδι αποτελεί ένα βασικό παράγοντα για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο ρόλος και η θέση του λοιπόν, στη ζωή του παιδιού και του εφήβου είναι ένα πολύ σοβαρό και πιο επίκαιρο από ποτέ ζήτημα. Η επίδραση που ασκεί το παιχνίδι στον ψυχισμό, αλλά και στο χαρακτήρα του παιδιού έχει μελετηθεί από πλήθος επιστημόνων τόσο στο διεθνή, όσο και στον ελλαδικό χώρο, κάτι που καταδεικνύει την επικαιρότητα αλλά και εξέχουσα σημασία του θέματος.

Είναι πολύ διασκεδαστικό και παράλληλα εποικοδομητικό λοιπόν για ένα παιδί να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια που του γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο και του μεταλαμπαδεύουν αξίες πολύτιμες για τη μετέπειτα ζωή του.

Τα ομαδικά παιχνίδια ενθαρρύνουν και ενισχύουν:

Τη συνεργασία και την ομαδικότητα

Δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες αγγελίες για εργασία αναφέρεται η ομαδικότητα ως προϋπόθεση για πρόσληψη. Το ομαδικό πνεύμα είναι μια αρετή πολύ σημαντική για τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα ομαδικά παιχνίδια καλλιεργούν αυτό το πνεύμα και το εξελίσσουν, μέσα από έναν πολύ όμορφο και ψυχαγωγικό τρόπο για τα παιδιά. Άλλωστε η συνεργασία θα προκύπτει μια ζωή, από την οικογένεια μέχρι τη δουλειά.

Τον κοινό στόχο

Κάθε ομάδα έχει ως στόχο να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα και αυτό είναι μια σπουδαία διδαχή για τα παιδιά. Ο στόχος είναι εκείνος που οδηγεί την ομάδα στην προσπάθεια και την κάνει να αγωνίζεται. Η θέσπιση στόχου και η προσπάθεια για κατάκτησή του θα συμβαίνει καθημερινά όσο μεγαλώνει και γι’ αυτό η εξοικείωσή του με αυτή τη διαδικασία είναι απαραίτητη.

Τη φιλία

Με τη συμμετοχή σε ένα ομαδικό παιχνίδι αυξάνεται η πιθανότητα να γνωρίσει το παιδί νέα άτομα και να αναπτύξει φιλικούς δεσμούς μαζί τους. Τα παιδιά μέσα από την ομάδα γνωρίζουν διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν να προσαρμόζονται και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου, έτσι ώστε να συνεργαστούν μαζί σαν ομάδα. Έτσι καλλιεργούν την κοινωνικότητά τους, μαθαίνουν την αξία της πραγματικής φιλίας και της αποδοχής των άλλων κι αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο μέλλον.

Τον σεβασμό

Ο σεβασμός αποτελεί απαραίτητο «συστατικό» για τη διευκόλυνση και την ομαλή λειτουργία και τη συνεργασία των παιδιών στο πλαίσιο της ομάδας. Τα παιδιά, όταν βρίσκονται σε μία ομάδα, δεν είναι παθητικοί δέκτες. Παρατηρούν τα δυνατά στοιχεία και χαρακτηριστικά του άλλου παιδιού και μαθαίνουν να εκτιμούν και να σέβονται τα ταλέντα και τις αδυναμίες όλων. Επιπλέον, ο θετικός και υγιής συναγωνισμός που προκύπτει μέσα στην ομάδα ενισχύει τη σχέση των μελών της και ωθεί το κάθε μέλος να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Την αυτοπεποίθηση

Τα ομαδικά παιχνίδια αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των παιδιών. Μέσα από αυτά μαθαίνουν τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές τους με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους. Επίσης, καλλιεργούν την αυτονομία και τη λήψη αποφάσεων και μαθαίνουν να έχουν θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Παράλληλα όμως, μέσα από την ομάδα, αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους και να προσπαθούν να βρίσκουν λειτουργικούς τρόπους ώστε να τις αποδεχτούν και να λειτουργήσουν προς όφελος της ομάδας.

Την αξία των κανόνων

Κάθε παιχνίδι έχει τους κανόνες του και αυτούς πρέπει η ομάδα να τους γνωρίζει, να τους σέβεται και να τους τηρεί. Αν μάλιστα κάποιος παραβαίνει τους κανόνες, η ομάδα οφείλει να τον επαναφέρει στην τάξη. Έτσι, μόνο μέσα από την ομαδικότητα και το σεβασμό προς τους θεσμικούς όρους μπορεί να προκύψει παιχνίδι και αυτά είναι σπουδαία μηνύματα για κάθε παιδί.

Την νίκη και την ήττα

Η ήττα, η αδικία και η απογοήτευση είναι μέρος του παιχνιδιού και τα παιδιά διδάσκονται βιωματικά μέσα από το ομαδικό παιχνίδι ένα πολύ βασικό κανόνα: ότι δηλαδή δεν μπορούμε να κερδίζουμε πάντοτε στη ζωή. Η συνειδητοποίηση αυτού του άγραφου –αλλά πολύ σημαντικού– κανόνα ενδυναμώνει τα παιδιά καθώς αποκτούν τη δύναμη της θέλησης, μαθαίνουν να έχουν επιμονή και αντοχή για να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μαθαίνουν να μην εγκαταλείπουν ποτέ τη μάχη και να μην κρίνουν την απόδοσή τους μόνο από το αποτέλεσμα αφού κατανοούν ότι συχνά μία ειλικρινής προσπάθεια αξίζει περισσότερο από τη νίκη.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά αγαπούν πολύ το ομαδικό παιχνίδι, και συνειδητά ή ασυνείδητα το επιλέγουν για τη σωματική τους ευεξία και τη μυϊκή ενδυνάμωση, αλλά και ως ευκαιρία ανάπτυξης στενότερων κοινωνικών σχέσεων, ως μέσο ψυχαγωγίας & εκτόνωσης. Το ομαδικό παιχνίδι λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο και λύση απέναντι σε νοσηρά φαινόμενα, ένα κομμάτι της ζωής του κάθε παιδιού.

Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κα Πήττα

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο