Η Αθήνα στον πυρήνα της αναζήτησης

Chto Delat & Anton Kats «Park Fables» (Μύθοι του Πάρκου)

Αναθέσεις, διεθνείς συμπαραγωγές και παγκόσμιες πρεμιέρες. Καλλιτέχνες από διάφορες γωνιές του πλανήτη που καταφθάνουν στην Αθήνα κι ανιχνεύουν προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες. Ερευνητές καταπιάνονται με τον καθοριστικό ρόλο της αρχαιολογίας στην κατασκευή των εθνικών αφηγήσεων και της συλλογικής μνήμης. Εκδηλώσεις που απλώνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης έως το Πεδίον του Αρεως και από τη Διπλάρειο Σχολή μέχρι μια παλιά κατοικία στην Πλατεία Βικτωρίας.

Το 5ο Fast Forward Festival, ο θεσμός που εδώ και χρόνια αποτελεί τη σημαία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς συμπυκνώνει εν πολλοίς τον τρόπο και τη σχέση τους με την πόλη, ξεκινά στις 2 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 16. Η Αθήνα φέτος –περισσότερο από ποτέ– είναι η λέξη που ξεκλειδώνει το σκεπτικό τους και μας οδηγεί κατευθείαν στον πυρήνα του φεστιβάλ.

«Δεν φημιζόμαστε για τις βόλτες μας στα προάστια. Μιλάμε για το κέντρο της Αθήνας. Μας αρέσουν οι δύσκολες γειτονιές, όχι για να βλέπουμε αφ’ υψηλού πώς βιώνει τη σκληρή καθημερινότητα ο κάτοικος μιας λιγότερο προνομιούχου περιοχής, αλλά κυρίως για να μην αρνούμαστε αυτό που συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας» είπε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος, εξηγώντας τη φιλοσοφία της φετινής διοργάνωσης που απλώνεται στα πιο ετερόκλητα σημεία της πόλης.

«Θέλουμε να έχουμε αντίληψη του τι σημαίνει να είσαι κάτοικος μιας ανήσυχης πόλης όπως η Αθήνα. Πράγματι η πόλη μας έχει ζητήματα, δεν έχει ένα ολοκληρωμένο αφήγημα. Ευτυχώς, όμως, καθώς έτσι υπάρχουν περιθώρια αναζητήσεων, ευκαιρίες να κινητοποιήσουμε την περιέργειά μας. Πολύ συχνά έχουμε την εντύπωση ότι πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βιέννη, η Ρώμη έχουν κάτι μαγικό. Εμείς πιστεύουμε ότι οι πόλεις δεν καλούνται να είναι όμορφες, να μοιάζουν με θεματικά πάρκα, να είναι τόσο συμπαγείς που να μην έχουν περιθώρια περαιτέρω ζωής. Για μας, λοιπόν, το ερώτημα αν η Αθήνα είναι όμορφη, έχει τελειώσει και απολαμβάνουμε να κατοικούμε σε μια πόλη που δεν ζει μόνο στο τώρα αλλά σε όλους τους χρόνους». Από το πρόγραμμά (σύλληψη-καλλιτεχνική διεύθυνση: Κάτια Αρφαρά) ξεχωρίζουν:

Το διεθνώς διακεκριμένο δίδυμο από τον Λίβανο Τζοάνα Χατζηθωμά – Χαλίλ Ζορέζ παρουσιάζει στο Μουσείο της Ακρόπολης το «Unconformities» (Ασυμφωνίες), μια εικαστική εγκατάσταση συγκροτημένη από χώματα, πετρώματα, ιστορίες, μυστικά τριών ιστορικών πόλεων: Αθήνα, Βηρυτός, Παρίσι (2-16/5).
Η διεθνής κολεκτίβα «Chto Delat», με πλούσια εμπειρία καλλιτεχνικών δράσεων σε δημόσιους χώρους, δημιουργεί ένα πλέγμα δράσεων στο Πεδίον του Αρεως με τίτλο «Park Fables» («Μύθοι του Πάρκου»).
Τα δωμάτια μιας παλιάς αθηναϊκής κατοικίας της πλατείας Βικτωρίας φιλοξενούν ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης (Δεριγνύ 15), καθώς ο πολυβραβευμένος εικαστικός Ρόμπερτ Ζάο Ρενχούι στήνει μια εικαστική εγκατάσταση για την άγνωστη χλωρίδα και πανίδα της Αθήνας.
Ο Ιάπωνας εικαστικός Χικάρου Φουτζίι σε συνεργασία με τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη στρέφουν το βλέμμα τους στον αρχαιοελληνικό ομαδικό τάφο με 80 δεσμώτες του Παλαιού Φαλήρου και δημιουργούν την οπτικοακουστική εγκατάσταση «The Primary Fact» (Παλαιό Χημείο).
Το «Sacrifice» (5, 6/5), ένα ξέφρενο θέαμα από την Ισλανδία, έρχεται και καταλαμβάνει απ’ άκρη σ’ άκρη τη Στέγη. Χοροθέαμα, ροκ συναυλία, βίντεο εγκατάσταση, μια γιορτή αισθήσεων και παραισθήσεων από την Iceland Dance Company, με τη συμμετοχή των Μάθιου Μπάρνεϊ, Ragnar Kjartansson κ.ά.
Ο Μαλαισιανός σκηνοθέτης Μαρκ Τεχ συνθέτει μια φορτισμένη περφόρφανς, που ακροβατεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και το πολιτικό δράμα εμπνευσμένο από ένα ιστορικό γεγονός της πατρίδας του (9, 10/5 Στέγη).
Η Μέντη Μέγα παρουσιάζει το «Trapped», μια ασυνήθιστη περφόρμανς που εκτυλίσσεται μέσα και έξω από το Κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου (10-13/5).
Ο Λιβανέζος σταρ της σύγχρονης τέχνης Ουαλίντ Ράαντ έρχεται πρώτη φορά στη Στέγη με την περιπατητική έκθεση/εγκατάσταση «Les Louvres and/or Kicking the Dead» (11-15/5).
Ο Χο Τζου Νίεν παρουσιάζει στη Διπλάρειο το «One or Several Tigers», βαθύ σχόλιο πάνω στην ιστορία της Σιγκαπούρης (12-16/5).
Ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός από τη Βηρυτό Ραμπί Μρουέ φέρνει μια διαφωτιστική και χιουμοριστική περφόρμανς-διάλεξη γύρω από τους πλαστούς εθνικούς μύθους της χώρας του (15-16/5).
Η ξεχωριστή βραζιλιάνικη κολεκτίβα «Cia Hiato» εμπνέεται από το ομηρικό έπος και παρουσιάζει το «The Odyssey», όπου επτά ηθοποιοί αφηγούνται προσωπικές και συλλογικές οδύσσειες (15-16/5, Στέγη).

efsyn.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο