Το μυστικό ταξίδι του Εμίρη του Κατάρ στην Αθήνα

Μυστική επίσκεψη που περιελάμβανε όλα τα κομφόρ πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», ο Αλ Θάνι επέλεξε την Αθήνα προκειμένου να συνομιλήσει με στελέχη της ExxonMobil για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μαζί με την επίσκεψή του εμίρη στην Αθήνα, έφτασε και μία ομάδα ειδικών σε θέματα εξορύξεως και μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ντόχα, έτσι ώστε να συμμετάσχει στα πολύωρα meeting με δύο Αμερικανούς που κατέλυσαν επίσης στο «Μεγάλη Βρετανία».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο εμίρης του Κατάρ ενδιαφέρεται άμεσα για την ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς η Εxxon σε συνεργασία με την Qatar Petroleum έχουν εξασφαλίσει άδεια ερευνών στο οικόπεδο 10. Οι συζητήσεις έγιναν εν όψει της έλευσης ειδικών σκαφών για λογαριασμό της ΕxxonMobil στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τη γεώτρηση που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Να σημειωθεί πως η συγκυρία που επέλεξε ο εμίρης να συναντήσει τους συνεταίρους του δεν είναι τυχαία, την ώρα που η Τουρκία κρατάει «προκλητική» στάση για την κυπριακή ΑΟΖ.
Για τις συνομιλίες επελέγη η Αθήνα ως ουδέτερο διπλωματικό έδαφος λόγω του αποκλεισμού του Κατάρ από τους γείτονές του.

Η βασιλική σουίτα

Βέβαια, η επίσκεψη του Αλ Θάνι στην Αθήνα ήταν συνώνυμη με την πολυτέλεια, με τον εμίρη να προτιμά την βασιλική σουίτα του «Μεγάλη Βρετανία», με κόστος 12.000 ευρώ τη βραδιά.
Η σουίτα 400 τ.μ. περιλαμβάνει όλα τα κομφόρ, καθώς έχει πανάκριβα έπιπλα και έργα τέχνης. Οι υπόλοιπες σουίτες «κλείστηκαν»» από τους Καταριανούς, όπως και μια ακόμα αίθουσα, που χρησιμοποιήθηκε ως meeting room.
Στην αίθουσα σύσκεψης τοποθετήθηκε μάλιστα κι ένα ιατρικό μηχάνημα, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει ο Εμίρης αν χρειαστεί, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας καθώς έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και επιπλέον ταλαιπωρείται από σάκχαρο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προς το τέλος της επίσκεψης όντως αισθάνθηκε αδιαθεσία και χρειάστηκε να κληθεί γιατρός από το εξωτερικό, γεγονός συνηθισμένο για τον Αραβα ηγέτη που παρακολουθείται από κορυφαίους επιστήμονες και από τα καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα στον κόσμο.
Ο ίδιος πάντως πρόλαβε να ολοκληρώσει τις επαφές του, πριν αναχωρήσει από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το προσωπικό του αεροσκάφος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο