Οι Αθηναίοι υπέρ της μείωσης της πλαστικής σακούλας

Θετικά υποδέχονται οι περισσότεροι Αθηναίοι το γεγονός ότι θα πληρώνουν 3 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα, που θα χρησιμοποιούν στα ψώνια τους,από την αρχή του επόμενου χρόνου, προς όφελος του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της υγείας τους.

Ο Αθήνα 9.84 συνομίλησε με πελάτες γνωστού σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας. Δείτε τι μας είπαν:

«Έπρεπε να το είχε κάνει η χώρα μας πολύ πιο πριν. Αργήσαμε. Οι θάλασσες μας και οι παραλίες μας πνίγονται από τα πλαστικά, το ίδιο και τα ψάρια τα οποία τρώμε».
«Να δούμε τι άλλο θα μας χρεώσουν. Στο τέλος πάντα πληρώνει ο κοσμάκης».
«Είναι ένα μικρό βήμα για να σώσουμε τον πλανήτη από την ρύπανση. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».
«Εγώ, όπως βλέπετε, χρησιμοποιώ πάνινη ήδη. Θεωρώ ότι είναι ένα καλό μέτρο για να αναγκαστεί ο κόσμος να χρησιμοποιεί πάνινες τσάντες και έτσι δεν θα πληρώνει τα 3 λεπτά».
«Ελπίζω ότι το μέτρο αυτό δεν θα εξαναγκάσει μόνο αλλά θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να μειώσουν την χρήση όλων των πλαστικών και όχι μόνο της σακούλας».
«Αν κολυμπάς με μάσκα ξέρεις από πρώτο χέρι που καταλήγουν πλαστικές σακούλες, πλαστικά ποτήρια, δοχεία κλπ».
«Να επιβάλλουν περιορισμούς στις βιομηχανίες πλαστικών και στις πολυεθνικές όχι να πληρώσει πάλι ο λαός».

Να θυμίσουμε ότι μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι η επιβολή τέλους ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm) από την 1η Ιανουαρίου του 2018, και 7 λεπτών του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.  Εξαιρούνται οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων.

Το τέλος,  θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους Δήμους για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη σακούλα).
Από το τέλος εξαιρούνται οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ετήσια κατανάλωση των λεπτών πλαστικών σακουλών ανέρχεται σε 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 175.

«Η χρέωση της πλαστικής σακούλας είναι ένα πρώτο μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και των πλαστικών μιας χρήσης» λέει στον Αθήνα 9.84 ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.

«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει» συνεχίζει ο κ. Καφετζής «ότι το πραγματικό κόστος της πλαστικής σακούλας δεν είναι το συμβολικό ποσό των 3 ή 7 λεπτών αλλά το πόσο κοστίζει στο περιβάλλον στην δημόσια υγεία και στην οικονομία. Η Greenpeace πραγματοποίησε επιστημονική έρευνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), κατά τη διάρκεια της δωδεκαήμερης περιοδείας του πλοίου Rainbow Warrior στην Ελλάδα. Βρήκαμε παντού πλαστικά σκουπίδια τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και στον βυθό και στις παραλίες. To πλαστικό έχει εισβάλει παντού, ακόμα και εκεί που δεν πατάει άνθρωπος. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικού» καταλήγει ο κ. Καφετζής.

Καλλιόπη Ασλανίδου / athina984.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο