Τσούχτρες: Πως θα τις αποφύγετε – η σωστή αντιμετώπιση σε περίπτωση τσιμπήματος

Η εμφάνιση τσούχτρας (μέδουσας) στις θάλασσες, και στις ελληνικές, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και λόγω της συχνής αλίευσης.

Αν σας τσιμπήσει κάποια μέδουσα το πιο πιθανό είναι να μην πονέσετε, αλλά υπάρχουν και ορισμένες μέδουσες που μπορούν να σας προκαλέσουν επώδυνα συμπτώματα.(δυνατός πόνος, φαγούρα, τσούξιμο…)

Τι να κάνετε για να μην σας τσιμπήσουν!

1. Αν δείτε μέδουσα προσπαθήστε να βγείτε από την παραλία χωρίς ωστόσο να κάνετε απότομες κινήσεις.

2. Αν δείτε τσούχτρα έξω από τη θάλασσα μην την ακουμπήσετε καθώς μπορούν να επιβιώσουν έως και 72 ώρες εκτός θάλασσας.

3. Όταν επισκεφτείτε μια παραλία μπορείτε να ρωτήσετε τον ναυαγοσώστη ή τον υπεύθυνο της παραλίας αν υπάρχουν κρούσματα μεδουσών.

4. Αν κάνετε καταδύσεις φοράτε στολή από καουτσούκ για μέγιστη προστασία.

Σε περίπτωση που σας τσίμπησε 1. Καθαρίστε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα με θαλασσινό νερό. Μην ξεπλυθείτε με νερό της βρύσης γιατί όσα «κεντριά» της μέδουσας δεν έχουν σπάσει με το νερό της βρύσης θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο στο σώμα σας.

2. Βάλτε λίγο πάγο για να μειώσετε τον πόνο και το οίδημα (κοκκινίλα) που σας προκάλεσε η τσούχτρα.

3. Βάλτε μια κορτιζονούχο κρέμα ή λευκό οινόπνευμα ή αμμωνία ή ξύδι στην περιοχή του τσιμπήματος . Στη συνέχεια βάλτε ταλκ και μετά από λίγα λεπτά ξεπλύνετε με νερό.

4. Μπορείτε να βάλετε μια αντιισταμινική αλοιφή ή αν η έκταση του τσιμπήματος είναι μεγάλη πάρτε αντιισταμινικό σε μορφή χαπιού.

Τέλος, αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα μέδουσας και δεν το γνωρίζετε αναγνωρίστε τα συμπτώματα (ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, εμετός, ταχυκαρδία) και επισκεφτείτε άμεσα νοσοκομείο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο