Αθήνα – Γιάννενα με δυο παπούτσια πάνινα – Το βαρύ κόστος των διοδίων

Αθήνα και Ιωάννινα ήρθαν πιο κοντά με την αποπεράτωση της Ιονίας Οδού που εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός. Οι οδηγοί χρειάζονται πλέον περίπου 3,5 ώρες για να φθάσουν από την Αθήνα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Το κόστος όμως «τσουχτερό», αφού για τα διόδια πρέπει να πληρωθούν συνολικά 37,25 ευρώ για ένα ΙΧ. Απ’ αυτά τα 12,5 ευρώ είναι για τη χρήση της Ιονίας, 13,3 ευρώ για τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και τα υπόλοιπα για την Ολυμπία Οδό.
Η Ιονία Οδός, συνολικού μήκους 196 χλμ, έχει τέσσερις μετωπικούς σταθμούς διοδίων: Κλάκοβο, Αγγελόκαστρο, Μενίδι και Τέροβο. Επίσης πέντε πλευρικούς: Γαυρόλιμνη, Μεσολόγγι, Κουβαράς, Άρτα, Γοργόμυλο.
Πλέον από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα ένα αυτοκίνητο φτάνει περίπου σε 1 ώρα και 40 λεπτά.
Αναλυτικότερα, ο αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:
• 4 σήραγγες διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 11,2 χλμ.
• 24 γέφυρες, συνολικού μήκους περίπου 7 χλμ.
• 77 κάτω & 24 άνω διαβάσεις
• 3 Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης
Η Ιόνια οδός διασχίζει δύο περιφέρειες και τέσσερις νομούς και με την ολοκλήρωσή της:
• Συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα, αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Αρτα και το Αγρίνιο.
• Προσφέρει επαρκέστερη σύνδεση των λιμανιών Πάτρας, Αστακού και Ηγουμενίτσας.
• Συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί ότι η Ιόνια οδός είναι ο τέταρτος δρόμος που εγκαινιάζεται μετά τον Μορέα (Κόρινθος-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη), Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Ράχες Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας) και Ολυμπία οδός (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα).

parapolitika.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο