Πώς να αποχωριστεί το μωρό την πιπίλα χωρίς κλάματα

Η ειδικός σε θέματα ύπνου Heather Turgeon και συγγραφέας του βιβλίου «The Happy Sleeper: The Science-Backed Guide to Helping Your Baby Get a Good Night’s Sleep—Newborn to School Age» μας δίνει μερικά έξυπνα tips για να βοηθήσουμε το μωρό μας κοιμηθεί, χωρίς κλάματα επειδή αποχωρίζεται την πιπίλα του.
Η πιπίλα συμβάλλει στην ικανοποίηση της ανάγκης του μωρού για πιπίλισμα. Τι συμβαίνει, ωστόσο, όταν το μωρό αρχίζει να μεγαλώνει και η εξάρτηση από την πιπίλα γίνεται όλο και πιο ισχυρή; Πώς θα σταματήσετε αυτήν τη συνήθεια της πιπίλας με όσο το δυνατόν λιγότερα δράματα;

1. Δώστε του  εναλλακτικές

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα με διασκεδαστικές δραστηριότητες για να αυξάνονται τα χρονικά διαστήματα όπου το παιδί θα αναζητά την πιπίλα του . Ένα παιδί που χαλαρώνει ή βαριέται (μη έχοντας κάτι να κάνει) θα βρίσκει ευκαιρία να γκρινιάζει για την πιπίλα του.

2. Αν αρνείται επίμονα να την αποχωριστεί, αφήστε του μόνο μία πιπίλα

Και σιγά-σιγά αρχίστε να την ξύνετε με κάτι αιχμηρό. Όταν χάσει αυτή τη λεία επιφάνεια, δεν θα είναι το ίδιο απολαυστική.

3. Δημιουργήστε νέες ρουτίνες ύπνου

Ώστε να πέφτει να κοιμηθεί πολύ κουρασμένο και να μην προλάβει να την ψάξει. Για παράδειγμα, δώστε του ένα ζεστό γάλα, ή κάποιο άλλο ρόφημα που να το ανακουφίζει και το χαλαρώνει πριν κοιμηθεί, ή κάντε του ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

4. Αφήστε το παιδί σας να λάβει και το ίδιο μέρος στη διακοπή της διαδικασίας

Δώστε του επιλογές! Στην αρχή, φτιάξτε ένα πρόγραμμα με εικόνες και πείτε του ποιο διάστημα της ημέρας (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) δε θα χρησιμοποιήσει καθόλου την πιπίλα. Το ίδιο θα επιλέξει και θα βάλει στο διάστημα της ημέρας κάτι (π.χ. ένα αυτοκόλλητο) που θα σηματοδοτεί αυτή την επιλογή.

5. Επιβραβεύστε το παιδί όταν το πετύχει

Επιβραβεύστε το είτε  λεκτικά (π.χ. «Είμαστε υπερήφανοι που μεγαλώνεις») και εκφράζοντας έντονα τα συναισθήματα σας, είτε με πράξεις, όπως μία βόλτα, να φτιάξετε μαζί κέικ ή να πάτε μαζί στο σούπερ μάρκετ, να παίξετε στην αυλή, να παίξετε μαξιλαροπόλεμο ή να φτιάξετε μία ζωγραφιά/ κολλάζ μαζί.

6. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τιμωρία ή ταπείνωση για να αναγκάσετε το παιδί σας να σταματήσει να χρησιμοποιεί πιπίλα.

7. Μαζέψτε τις περισσότερες πιπίλες από τα δωμάτια του σπιτιού και αφήστε μόνο μία που θα βρίσκεται πάντα στο δωμάτιό του.

Με αυτό τον τρόπο δε θα βλέπει συνεχώς πιπίλες γύρω του για να τις ζητά και θα συνδυάσει το χώρο του με χώρο ηρεμίας και χαλάρωσης για τη χρήση πιπίλας.

8. Τέλος, πιστέψτε και εσείς ότι πρέπει να την κόψει!

Πρέπει να πιστέψετε ότι εσείς σαν γονείς έχετε την ευθύνη της διακοπής της πιπίλας και το παιδί σας είναι αυτό που θα πρέπει να εκπαιδευτεί σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να ελέγχει τις απογοητεύσεις του, εξηγώντας του με λόγια για το πρόβλημα που κάθε φορά προκύπτει. Αφήστε το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του, αν είναι αναστατωμένο ή θυμωμένο, να του δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και αγκαλιές για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο