Στην Αθήνα οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Συνάντηση Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου.
 Οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο, ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβας και των μεγάλων προκλήσεων της ΕΕ. «Υπάρχει κατανόηση και από τους λαούς και από κάποιες ηγεσίες ότι μερικά προβλήματα είναι κοινά και μπορούμε να έχουμε κοινές προσεγγίσεις. Χρειάζεται ρεαλισμός και ευελιξία. Με την πρόταση για ένα διαρκές διάλογο Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας, η Ελλάδα βρίσκεται στο τραπέζι με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Πρέπει να ξαναδώσουμε μια καινούργια πίστη στους ανθρώπους. Ότι η Ευρώπη δεν είναι αυτή που καταστρέφει την ευημερία», δήλωσε σχετικά ο οικοδεσπότης της συνάντησης ΑΝΥΠΕΞ Νίκος Ξυδάκης.
Θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνάντησης: η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, πολιτικές για την αναβάθμιση της ΕΕ, εμβάθυνση της ενοποίησης, καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, δίκαιη ανάπτυξη, αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ασφάλεια και ενωσιακή εξωτερική πολιτική καθώς και η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της ΕΕ.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια ανάλογης συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών την 15η Ιουλίου στη Ρώμη, στην οποία είχαν προσκληθεί οι Έλληνες υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης ενώ διεξάγεται στο πλαίσιο της πολυσχιδούς διπλωματικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση: την 9η Σεπτεμβρίου διεξάγεται στην Αθήνα η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής, με πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και στις 8-9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Μεσογείου με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Για τη συνάντηση των Σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα παραβρεθούν στην Αθήνα, φιλοξενούμενοι του Αν. Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, ο Γάλλος Υπουργός Επικρατείας, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αρλέμ Ντεζίρ, ο Ιταλός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω Πρωθυπουργώ Σάντρο Γκότσι, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες, o Yφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Λουίς Γκρες και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετέχει επίσης ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συμμετέχουν επίσης οι Αντιπρόεδροι της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευρωβουλευτές Μαρία Ζοάο Ροντρίγκεζ και Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιόνεκ Πολέ.
 Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο