Δεν θα πιστεύετε πόσα παράξενα πράγματα μπορεί να κάνει ένα μωρό

Αν θεωρείτε πως ένα μωρό μπορεί να κάνει ελάχιστα θαυμαστά πράγματα, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Ιδού μερικά από τα παράξενα των νεογέννητων που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν.

Ένα μωρό αναγνωρίζει πότε κάποιος ενήλικας είναι θυμωμένος. Σύμφωνα με έρευνα ακόμα και ένα μωρό 15 μηνών μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια του θυμού ενός ενήλικα (π.χ. όταν τσακώνεται με κάποιον άλλον), να τα θυμηθεί και να αλλάξει τη συμπεριφορά του για να μην γίνει στόχος του θυμού του.

Μπορεί να σε… ελέγξει χρησιμοποιώντας ως «όπλο» το πόσο χαριτωμένο είναι. Τα αξιολάτρευτα πατουσάκια του, οι γλυκές φωνούλες και η ακαταμάχητη μυρωδιά του είναι τα «όπλα» του για να εξασφαλίσει ότι θα το φροντίσεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο εγκέφαλος ενός μωρού είναι αρκετά αναπτυγμένος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά έως 7 μηνών κατανοούν τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων και μάλιστα μπορούν να την αντιγράψουν.

Ένα μωρό χρειάζεται 3 μήνες για να προσαρμοστεί στον εξωμήτριο κόσμο. Το κυκλοφοριακό του σύστημα συνεχίζει να αναπτύσσεται και για αυτό τον λόγο τα δαχτυλάκια σε χέρια και πόδια είναι παγωμένα ενώ το σώμα του ζεστό.

Φτερνίζεται συχνά, όχι επειδή είναι κρυωμένο, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο καθαρίζει τις ρινικές οδούς.

Το κεφάλι του μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Μέχρι τους 12 μήνες το μωρό θα έχει τη μισή περίμετρο κεφαλιού από αυτή που θα έχει σαν ενήλικας.

Η όρασή του μοιάζει με αυτή ενός… υπερήρωα. Σύμφωνα με έρευνα, τα μωρά έως 3 – 4 μηνών μπορούν να εντοπίσουν διαφορές σε ίδια αντικείμενα, που μεγαλύτερα μωρά ή ενήλικες δεν εντοπίζουν. Μεγαλώνοντας τα μωρά σταδιακά χάνουν αυτή την ικανότητα ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικά περιβάλλοντα, αποκτώντας έτσι αντιληπτική σταθερότητα, που είναι η ικανότητα να αντιλαµβανόµαστε τα αντικείµενα σαν έχουν σταθερά τα χαρακτηριστικά τους.

Ο ημερήσιος ύπνος ενισχύει τη μνήμη του μωρού. Σύμφωνα με έρευνα, τα μωρά που είχαν κοιμηθεί 30 λεπτά το μεσημέρι μπορούσαν να θυμηθούν πιο εύκολα πώς να βάζουν στα χέρια τους κούκλες για κουκλοθέατρο.

Τα μωρά σε ποσοστό 20% χτυπούν ρυθμικά το κεφάλι τους, για να καθησυχάσουν τον εαυτό τους. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό σε σχέση με τα κορίτσια να υιοθετήσουν αυτή τη συνήθεια, η οποία εγκαταλείπεται συνήθως στην ηλικία των 3.

Τα νεογέννητα κλαίνε χωρίς δάκρυα. Μεταξύ 1 και 3 μηνών οι δακρυικοί αδένες παράγουν υγρό μόνο για να ενυδατώσουν και προστατεύσουν τα μάτια του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο