Να αφήνω τον σκύλο μου να κοιμάται μαζί μου στο κρεβάτι;

To κρεβάτι σας είναι «άβατο» για τον σκύλο σας; Τελικά αν απαγορεύσετε στον σκύλο σας να πλησιάσει στο κρεβάτι σας θα κοιμηθείτε καλύτερα ή χειρότερα; Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι επιτρέποντας στον σκύλο να έλθει στο κρεβάτι, βοηθά κάποιους ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα, καθώς η παρουσία του σκύλου τους χαρίζει μία αίσθηση ασφάλειας –σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν επί χρόνια οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη του ύπνου ότι τα κατοικίδια στο κρεβάτι μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας.

Τα ευρήματα της μελέτης, σίγουρα χαροποίησαν πολλούς, αν σκεφθεί κανείς ότι σε ένα στα δύο αμερικάνικα νοικοκυριά υπάρχουν κατοικίδια και τα μισά από αυτά κοιμούνται είτε μέσα στο υπνοδωμάτιο, είτε πάνω στο κρεβάτι των ιδιοκτητών τους.

Για την πραγματοποίηση της μελέτης, η Δρ Λόις Κραν, ειδικός της Ιατρικής του Ύπνου, στο ομώνυμο κέντρο της Mayo Clinic στην Αριζόνα, και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 150 άτομα να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο
. Στο πλαίσιο αυτού του ερωτηματολογίου ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν λεπτομέρειες για τον τύπο και τον αριθμό των κατοικιδίων που κατείχαν αλλά και για τις συνήθειες του ύπνου τους. Σε συνέντευξη που ακολούθησε, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πουν πού κοιμούνταν τα ζώα, πώς συμπεριφέρονταν και αν και κατά πόσο τα κατοικίδια επηρέαζαν τον δικό τους ύπνο.

Περίπου 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ο ύπνος τους διαταρρασσόταν από την παρουσία του κατοικιδίου, ενώ το 41% πίστευαν ότι το γεγονός ότι είχαν το κατοικίδιο μέσα στο δωμάτιο τους βοηθούσε να κοιμηθούν καλύτερα.

“Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι όταν κοιμούνται με το κατοικίδιό τους τους κάνει να αισθάνονται πιο ζεστά και χουχουλιάρικα. Μία γυναίκα ανέφερε ότι τα δυο της σκυλιά ζέσταιναν το κρεβάτι της. Κάποια άλλη ένιωθε ότι η γάτα της, που την ακουμπούσε στη διάρκεια της νύχτας την ανακούφιζε και την παρηγορούσε”, λέει η Krahn.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με παλαιότερα ευρήματα του ίδιου Κέντρου. Το 2013, 10% των ατόμων που είχαν επισκεφθεί το κέντρο είχαν αναφέρει ότι το κατοικίδιό τους διατάρασσε τον ύπνο τους. Βρήκαν ωστόσο, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν τέτοια παράπονα ζούσαν με περισσότερα από ένα κατοικίδια στο σπίτι. “Πιστεύω ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τον ύπνο, τα πολλά κατοικίδια αυξάνουν τον κίνδυνο για κακής ποιότητας ύπνο” συμπλήρωσε.

Επίσης, αν και δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση, η Krahn πιστεύει ότι τα μικρότερα ζώα προκαλούν λιγότερη ενόχληση στον ύπνο σε σχέση με τα μεγαλύτερα. Επίσης, πιστεύει ότι οι γάτες περιπλανιούνται περισσότερο τη νύχτα, ενώ τα σκυλιά κουλουριάζονται στο κρεβάτι.

Γενικά, υπάρχουν ειδικοί που ασχολούνται με τον ύπνο λένε να μην κοιμόμαστε ποτέ με τα κατοικίδιά μας, ενώ άλλοι λένε ότι όλα εξαρτώνται από το άτομο και από το κατοικίδιό του.

“Δεν έχω πρόβλημα κάποιος να κοιμάται με τον σκύλο του, εκτός αν παραπονιέται ότι αυτή η συνύπαρξη είναι προβληματική”, λέει ο ειδικός στην Ιατρική του Ύπνου, W. Christopher Winter, από το Κέντρο Νευρολογίας και Ιατρικής Ύπνου Charlottesville στη Βιρτζίνια. Αν το κατοικιδιό σας δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε καλά, ο Winter προτείνει να πάρετε ένα ειδικό κρεβατάκι σκύλου και να το βάλετε μέσα στο υπνοδωμάτιό σας. Έτσι θα μπορέσετε να ενισχύσετε το συναισθηματικό σας δέσιμο με το κατοικίδιό σας, χωρίς να χάνετε τον ύπνο σας.

Σε τελική ανάλυση, το θέμα είναι υποκειμενικό. Υπάρχουν άλλωστε και άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να μοιραστούμε το κρεβάτι μας, που να είναι πολύ πιο ενοχλητικοί από ένα κατοικίδιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο