«Ο δράκος της λάσπης»: Το νέο είδος δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε στην Κίνα

Ένας αγρότης και μερικοί εργάτες στην Κίνα ανακάλυψαν τα λείψανα ενός νέου είδους δεινοσαύρου που φαίνεται ότι έχασε τη ζωή του αφού κόλλησε στη λάσπη. Το εύρημα, λένε οι ειδικοί, δίνει νέα διάσταση στην ιδέα ότι τα προϊστορικά ζώα ήταν ακόμη σε εξαιρετική ακμή λίγο πριν από τη μαζική εξαφάνισή τους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.
Το νέο είδους δεινοσαύρου είχε το μέγεθος ενός προβάτου, με ράμφος, φτερά και ένα λοφίο στο κεφάλι του, χωρίς ωστόσο να έχει την ικανότητα να πετάει, και θεωρείται ότι άνηκε στην οικογένεια των οβιραπτοσαύρων (oviraptorosaur)
«Αν το βλέπατε ζωντανό θα νομίζατε ότι ήταν ένα παράξενο πουλί» δήλωσε ο Stephen Brusatte, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports.
Η μοίρα φαίνεται ότι έπαιξε ένα τραγικό παιχνίδι σε αυτό το νέο είδος. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι παγιδεύτηκε στη λάσπη με αποτέλεσμα να πεθάνει» δήλωσε ο Brusatte, συμπληρώνοντας ότι το κεφάλι του ήταν ανυψωμένο ενώ η στάση του σώματός του έδειχνε ότι προσπαθούσε να απελευθερωθεί.
Ονομάστηκε Tongtianlong limosus, «ο δράκος της λάσπης στο δρόμο προς τον ουρανό». Τα απολιθωμένα υπολείμματά του ανακαλύφθηκαν σε εργοτάξιο ενός γυμνασίου κοντά στο Ganxian, στην επαρχία Jiangxi της νότιας Κίνας. Το απολίθωμα ξεθάφτηκε από εργάτες οι οποίοι χρησιμοποιούν εκρηκτικά ΤΝΤ για να ανατινάξουν τα βράχια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγει στην επιφάνεια αλλά «πληγωμένο», καθώς σκορπίστηκαν αρκετή μέρη του κορμού (τμήματα της ουράς, των χεριών και του πίσω ποδιού).
Οι ερευνητές λένε το απολίθωμα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό καθώς δίνει μία νέα διάσταση στην εξελικτική μετάβαση από τους δεινόσαυρους στα πτηνά.
«Τα σύγχρονα πουλιά προήλθαν από τους δεινόσαυρους και ο δεινόσαυροι όπως ο Tongtianlong limosus μάς δίνουν μια γεύση για το πώς οι πρόγονοι των σύγχρονων πουλιών έμοιαζαν. Απολιθώματα σαν και αυτά αιχμαλωτίζουν την εξελικτική διαδικασία» σημειώνει ο Stephen Brusatte.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο