Σαιξπηρικές νύχτες στο Εθνικό Θέατρο

Φέτος η χρονιά είναι αφιερωμένη στον Σαίξπηρ και το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει το επετειακό αφιέρωμα στον μεγάλο αυτό ελισαβετιανό θεατρικό συγγραφέα (που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο με τον «Ριχάρδο Γ’» και το «Δωμάτιο του Σαίξπηρ»), ανοίγοντας την Κεντρική Σκηνή στις 20 Οκτωβρίου, με τη «Δωδέκατη Νύχτα».

Όπως σε όλα τα αριστουργηματικά του έργα, έτσι και στη «Δωδέκατη Νύχτα», ο Σαίξπηρ επιδίδεται σε ένα παιχνίδι περιπέτειας, μεταμφίεσης, γοητευτικής ποιητικής σύλληψης, και μέσα από τους διαλόγους επεξεργάζεται μια κοσμοθεωρία, που επαναπροσδιορίζει τις αρχετυπικές έννοιες του έρωτα, της εξουσίας, και των συμβάσεων, που ορίζουν τη ζωή του ανθρώπου, από αρχαιοτάτους χρόνους.

Η υπόθεση του έργου επικεντρώνεται σε δύο δίδυμα αδέρφια, τη Βιόλα και τον Σεμπαστιάν, που ναυαγούν στις ακτές της Ιλλυρίας, μιας χώρας σχεδόν μυθικής, που δίνει την εντύπωση πως δεν προϋπάρχει, αλλά αρχίζει να ζει εκείνη τη στιγμή. Τα αδέρφια χάνονται μεταξύ τους, και η Βιόλα «παρενδύεται» και γίνεται ο Σεζάριο, έτσι ώστε να αναζητήσει ανενόχλητη τον αδερφό της, σ’ αυτόν τον άγνωστο τόπο. Τον τόπο αυτόν προσπαθούν να τον κατακτήσουν δύο αντιθετικές και μπανάλ δυνάμεις: το Πένθος, που εκπροσωπείται από την Ολίβια, η οποία αποκρούει τον Ορσίνο, και ο Έρωτας, που εκπροσωπείται από τον Ορσίνο, ο οποίος κυνηγάει την Ολίβια. Αυτή τους η αναμέτρηση λαμβάνει χώρα κατά το δωδεκαήμερο της ασυδοσίας, στις πλέον ακατάλληλες συνθήκες, τόσο για πένθη, όσο και για έρωτες. Τη νύχτα άλλωστε, «όλα επιτρέπονται»…

Εθνικό Θέατρο – Κεντρική Σκηνή
Αγίου Κωνσταντίνου 22 – 24
Η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.00 και Κυριακή στις 19.00
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 528 8170 – 171, 210 723 4567

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο