Στα χρόνια των Οθωμανών και του Όθωνα

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία αποκαλύπτουν το οθωμανικό και το οθωνικό παρελθόν της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτου

Την προσεχή Δευτέρα 24 Οκτωβρίου συνεχίζεται ο κύκλος των διαλέξεων και θεματικών ξεναγήσεων στο κέντρο της Αθήνας που οργανώνουν από κοινού το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία με στόχο να «αποκαλυφθεί» το οθωμανικό και το οθωνικό παρελθόν της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας η Κατερίνα Στάθη, ιστορικός της οθωμανικής περιόδου, θα δώσει ομιλία με θέμα: «Η Αθήνα στα χρόνια του Χατζή Αλή Χασεκή». Ο τελευταίος υπήρξε Οθωμανός ιδιοκτήτης και διοικητής της Αθήνας τον 18ο αιώνα που άφησε όνομα μέχρι σήμερα για την ωμότητα και τη βαναυσότητά των πράξεών του (απεβίωσε το 1795). Όπως εξιστορεί στα απομνημονεύματά του ο Παναγής Σκουζές, στην εποχή του Χατζή Αλή Χασεκή η Αθήνα υπέφερε αφόρητα και η ελληνική κοινότητα έχασε όλα τα υπάρχοντά της και ελαττώθηκε σημαντικά. Αρχικά η Αθήνα είχε χίλιες πεντακόσιες ελληνικές οικογένειες και τριακόσιες εβδομήντα πέντε Τούρκικες. Η άφιξη του Χατζή Αλή συνοδεύτηκε από επιδημία πανούκλας.

Η πρωτοβουλία των δύο ιδρυμάτων έχει την αξία και τη σημασία της, καθώς τα νεότερα δεδομένα της σύγχρονης έρευνας σχετικά με την Αθήνα στα τελευταία χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας και κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα (18ος-19ος αιώνας) δεν είναι ευρέως γνωστά.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία διοργανώνουν από κοινού αυτόν τον κύκλο ομιλιών και θεματικών ξεναγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με ομιλητές σημαντικούς επιστήμονες. Συντονιστές της συζήτησης που θα ακολουθεί τις διαλέξεις θα είναι αναγνωρισμένοι επιστήμονες, όπως η δρ. Μόλι Γκριν, διεθνούς φήμης οθωμανολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Η συμμετοχή του κοινού στις ομιλίες και στις ξεναγήσεις θα είναι ελεύθερη, με δυνατότητα κράτησης θέσεων στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Κάθε ομιλία θα μαγνητοσκοπείται και θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Σε όσους συμμετάσχουν στο σύνολο των διαλέξεων θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Η επικοινωνία με το κοινό δεν θα σταματά, μάλιστα, στην αίθουσα της παρουσίασης! Κάθε ενδιαφερόμενος, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει σε πραγματικό χρόνο με τους εισηγητές (live chat) μετά την ανάρτηση της βιντεοσκοπημένης ομιλίας. Η ημέρα και η ώρα αυτών των διαδικτυακών συναντήσεων θα ανακοινώνεται εγκαίρως στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος http://www.athenscitymuseum.gr/ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εκδηλώσεις συμπληρώνονται με την περιήγηση στις ζωντανές όψεις της οθωμανικής και οθωνικής Αθήνας μέσα από δύο ειδικά σχεδιασμένες περιπατητικές ξεναγήσεις. Στις 5 Νοεμβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει ο περίπατος για την «Οθωμανική Αθήνα» με την Κ. Στάθη, ενώ θα ακολουθήσει ο περίπατος για την «Οθωνική Αθήνα» την 1η Δεκεμβρίου με τον Λ. Αργυρό, επ. επιμελητή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.

Αφορμή για αυτήν την «αποκάλυψη» της Αθήνας αποτελεί ο ιστότοπος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Travelogues-Με το βλέμμα των περιηγητών, όπου προβάλλεται για πρώτη φορά, τεκμηριωμένα από ομάδα επιστημόνων, το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που περιέχεται στις εκδόσεις των περιηγητών από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα. Το υλικό, κατηγοριοποιημένο και ταξινομημένο, εμπλουτίζεται συνεχώς και είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο