Ελεύθερη η μαριχουάνα σε Πολιτείες των ΗΠΑ

Στο περιθώριο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ οι Αμερικάνοι αποφάσισαν και για μια σειρά άλλα θέματα όπως η νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς και οι ταινίες ενηλίκων στην Καλιφόρνια, η θανατική ποινή στην Οκλαχόμα και ο κατώτατος μισθός.

Η Καλιφόρνια έγινε από αυτή την εβδομάδα η Πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς μετά το Κολοράντο, το Όρεγκον, την Αλάσκα και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπως και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Μέχρι τώρα η χρήση μαριχουάνας επιτρεπόταν στην Καλιφόρνια, αλλά μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Πλέον οι ενήλικες άνω των 21 ετών μπορούν να έχουν στην κατοχή τους έως και 170 γραμμάρια μαριχουάνας και να καλλιεργούν έως και έξι φυτά.

Στα δημοψηφίσματα που έγιναν την Τρίτη σε Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη, Νεβάδα και Μέιν, οι πολίτες τους ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς από ενήλικες, ανεβάζοντας συνολικά σε οχτώ τις πολιτείες που έχουν εγκρίνει το φιλελεύθερο μέτρο.

Ειδικά για την προοδευτική και οικονομικά πανίσχυρη Καλιφόρνια -η οικονομία της οποίας κατέλαβε πρόσφατα την πέμπτη θέση παγκοσμίως, εκτοπίζοντας τη βρετανική- η νομιμοποίηση και της ψυχαγωγικής χρήσης της μαριχουάνας μετά την ιατρική, ανοίγει ευρύτατους επιχειρηματικούς ορίζοντες σε εταιρείες που ασχολούνται ήδη με τον ανερχόμενο αυτό τομέα.

Όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μαριχουάνας, όπως η Τόνι Φοξ, η ιδιοκτήτρια του 3D Κέντρου Κάνναβης, βιώνουν τη ραγδαία άνθηση των επιχειρήσεών τους. Όπως δήλωσε στο Spiegel η 42χρονη επιχειρηματίας, η ζήτηση ήταν τόσο έντονη στην αρχή και η προσφορά τόσο περιορισμένη ώστε ήταν σε θέση να ανοίγει μόνο τα Σαββατοκύριακα. Σε όλη τη χώρα ξεπηδάνε νέοι καλλιεργητές μαριχουάνας για την κάλυψη της τεράστιας ζήτησης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρεώνουν δύο με τέσσερις φορές περισσότερο την ενοικίαση των χώρων που προορίζονται για καλλιέργεια μαριχουάνας.

Δουλειές με… φούντες στην κυριολεξία, αν σκεφτεί κανείς πως η αγορά κάνναβης στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αμερικής αναμένεται να ξεπεράσει την αντίστοιχη αγορά σε Κολοράντο, Ουάσινγκτον, Ορεγκον και Αλάσκα μαζί (πολιτείες που έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση της για λόγους ψυχαγωγίας).

Η νόμιμη καλλιέργεια και πώληση μαριχουάνας θεωρείται ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας στις ΗΠΑ, με πρόβλεψη τζίρου έως και 22 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020, σύμφωνα με αρκετές αναλύσεις.

Εφεξής λοιπόν, οι Καλιφορνέζοι άνω των 21 ετών θα μπορούν να κατέχουν νόμιμα έως και μία ουγκιά (28,3 γραμμάρια) μαριχουάνας και να καλλιεργούν μέχρι έξι φυτά.

Οι νίκες του «ναι» στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις ντόμινο και να καταστήσουν «αναπόφευκτη» τη νομιμοποίηση της κάνναβης και σε άλλες Πολιτείες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σε άλλες περιοχές, όπου η μαριχουάνα δεν έχει νομιμοποιηθεί ακόμα, ξεφυτρώνουν συνέχεια χώροι που προορίζονται για καλλιέργειες, καθώς οι εταιρείες  προσπαθούν να προετοιμαστούν ώστε να καλύψουν την αγορά. Επιπλέον, εμφανίζονται νεοσύστατες εταιρείες  που προσφέρουν νέες τεχνολογίες και εφαρμογές για τους καταναλωτές, όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα μαριχουάνας που μπορούν να αγοραστούν ως συσκευές μιας χρήσης ή ακόμη και ακριβά αντικείμενα design.

Είναι φανερό ότι στόχος τους συστήματος είναι να αποτρέπει οποιαδήποτε μορφή αντίστασης των λαών, των νέων, όλων εκείνων που οι ζωές τους πλήττονται. Έτσι επιτυγχάνεται η «ομαλοποίηση των συμπεριφορών», (όπως λένε διάφοροι επιφανείς προπαγανδιστές της νόμιμης μαστούρας) και ο κοινωνικός  έλεγχος. Για αυτό το λόγο εφοδίασαν με «ψυχαγωγικά χάπια» και «ηρεμιστικά» τους στρατιώτες στην εισβολή του Ιράκ, γέμισαν με ναρκωτικά τους στρατιώτες στο Βιετνάμ και όπου αλλού έχει επιτεθεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο