Παγκοσμίου επιπέδου έργο-στολίδι για την Αθήνα

Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα ένα παγκοσμίου επιπέδου Κέντρο Πολιτισμού, αλλά και έναν τόπο συνάντησης και πόλο έλξης μέσα στην Αθήνα – με όλη τη συνακόλουθη διεθνή προβολή και αναγνώριση.
Και, βέβαια, το έργο-στολίδι θα είναι ένας εκπληκτικών δυνατοτήτων πολυχώρος παιδείας και πολιτισμού, ένα θαυμαστό έργο αρχιτεκτονικής με την υπογραφή του Ρέντζο Πιάνο, αλλά και ένα όραμα για μια νέα αρχή αισιοδοξίας και ελπίδας, για μια μητροπολιτική Αθήνα που θα ψυχαγωγεί και θα εμπνέει. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη σημασία του Κέντρου Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα περιλαμβάνει τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170 στρεμμάτων στο Δέλτα Φαλήρου. Το έργο βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς αναμένεται να παραδοθεί από τον εργολάβο στο ίδρυμα, στο τέλος

Μαρτίου. Hδη το 94% των εργασιών έχει αποπερατωθεί, και αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης της δημιουργίας του Ρέντσο Πιάνο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην πολιτεία.

Σε περίπου ένα χρόνο θα έχουν μετεγκατασταθεί πλήρως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ακολούθως, με το έργο σχεδόν έτοιμο, η 61η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είχε -όπως αναμενόταν- πανηγυρικό χαρακτήρα πριν από λίγες μέρες. Αλλωστε, αυτό το πολυχρηστικό έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ύψους 596 εκατομμυρίων ευρώ.
Παγκοσμίου επιπέδου έργο-στολίδι για την Αθήνα
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος βρίσκονται κατασκευαστικά σε εξαιρετικά προχωρημένο σημείο και περιλαμβάνουν τη νέα έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Παγκοσμίου επιπέδου έργο-στολίδι για την Αθήνα
Οσο για τους δυνάμει επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από αυτό το εντυπωσιακό -από κάθε άποψη- έργο της πρωτεύουσας τον προσεχή Ιούνιο, όταν το Κέντρο Πολιτισμού θα φιλοξενήσει για τέσσερις ημέρες έναν κύκλο εκδηλώσεων. Πάντως, η σπουδαιότητα και χρησιμότητά του είναι πολλαπλή: Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα ανοίξει τον δρόμο για θέσεις εργασίας, θα συμβάλει θετικά στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αποτελεί παράδειγμα σύμπραξης ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε, το ΚΠΙΣΝ υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ, θα δημιουργήσει 2.300 θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα συνεισφέρει 19 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια φορολογικά έσοδα. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας με εξαιρετικές αναμορφωτικές προοπτικές, ειδικά υπό τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο νέο της σπίτι (28.000 τ.μ.), θα αποκτήσει έναν πολυλειτουργικό χώρο προηγμένης τεχνολογίας, σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει τις πιο απαιτητικές παραγωγές: Θα σηκώσει αυλαία φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, ομιλίες, παιδικά εργαστήρια, «συναυλίες τσέπης» και η Εθνική Βιβλιοθήκη, από την πλευρά της, εκπαιδευτικά προγράμματα, λέσχες ανάγνωσης βιβλίων και μαθήματα υπολογιστών. Μάλιστα, το μοντέρνο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (23.000 τ.μ.), θα εκσυγχρονίσει τον θεσμό, επιτρέποντας την ενίσχυση του ερευνητικού της ρόλου και την ταυτόχρονη επέκταση της δράσης της σε δημόσιο μέσο χωρίς περιορισμούς χρήσης.
Παγκοσμίου επιπέδου έργο-στολίδι για την Αθήνα
Η αρχιτεκτονική σύνθεση του Ρέντσο Πιάνο δημιουργεί θέα, αποκαθιστά τη βλάστηση, φέρνει ξανά το νερό μέσα στον χώρο, γυρνάει την πλάτη στον θόρυβο των μεγάλων αρτηριών (της Ποσειδώνος και της Συγγρού) και βάζει τον άνθρωπο στο κέντρο του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.
Παγκοσμίου επιπέδου έργο-στολίδι για την Αθήνα
Και, ακόμη, η δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος θα διπλασιάσει τους χώρους πρασίνου στους γειτονικούς δήμους -αφού θα διαθέτει συνολικά 1.450 δέντρα (έως τώρα έχουν φυτευτεί περίπου 800 δέντρα), 280.000 θάμνους και φυτά εδαφοκάλυψης- ενώ θα διατίθεται για θερινές προβολές ταινιών, αθλητικές δραστηριότητες και, φυσικά, καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.
imerisia.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Παγκοσμίου επιπέδου έργο-στολίδι για την Αθήνα”

  1. Ανώνυμος

    Πραγματι υπεροχο.Ποσους ''προσφυγες'' μπορει να φιλοξενησει;

Αφήστε ένα σχόλιο