Οι άνθρωποι που μιλούν στον εαυτό τους είναι ιδιοφυΐες

Την επόμενη φορά που θα δεις κάποιον να παραμιλάει, ξανασκέψου το πριν τον πεις τρελό Το να μιλάς στον εαυτό σου κάνει τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά

Σύμφωνα με μια έρευνα, το να λες πράγματα στον εαυτό σου δυνατά, βοηθά τη μνήμη σου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Η απόδειξη; Οι άνθρωποι που στο σούπερ μάρκετ λένε απ’ έξω τους όσα θέλουν να ψωνίσουν, βρίσκουν ευκολότερα και περισσότερα από τα πράγματα που είχαν σημειώσει.

Το παραμιλητό σε βοηθάει μόνο όταν ξέρεις τι χρειάζεσαι

Το να μιλάς στον εαυτό σου δεν είναι πάντα βοηθητικό. Αν δεν ξέρεις πώς ακριβώς είναι εμφανισιακά αυτό που ψάχνεις, το να λες το όνομά του δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ή μπορεί και να σε καθυστερεί από το να το βρεις. Αν, απ’ την άλλη μεριά, ξέρεις το σχήμα της μπανάνας και ότι είναι κίτρινη, με το να λες “μπανάνα”, ενεργοποιείς αυτές τις οπτικές προτεραιότητες στον εγκέφαλό σου, ώστε να σε βοηθήσει να τη βρεις.

Σαν παιδί, μαθαίνεις με το να μιλάς στον εαυτό σου

Τα μωρά μαθαίνουν να μιλούν καθώς ακούν τους μεγάλους και μιμούνται όσα λένε εκείνοι. Πρέπει να ακούμε τις φωνές μας για να μάθουμε πώς να τις χρησιμοποιούμε. Ένα μικρό παιδί μπορεί να μείνει αναπόσπαστα συγκεντρωμένο σε κάτι συγκεκριμένο, μιλώντας στον εαυτό του. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το να μιλάνε για τις πράξεις τους. Έτσι θυμούνται μελλοντικά, πώς είχαν λύσει το πρόβλημα και κατανοούν καλύτερα τον κόσμο.

Σε βοηθάει να οργανώσεις τις σκέψεις σου

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το να μιλάς δυνατά στον εαυτό σου σε βοηθάει να πάρεις σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις. Ξεκαθαρίζεις τις σκέψεις σου, θέτεις προτεραιότητες και λύνεις το όποιο δίλημμα σε προβληματίζει.

Πετυχαίνεις τους στόχους σου

Το να μιλάς δυνατά για τους στόχους σου είναι ένας σίγουρος τρόπος να φτάσεις στην επίτευξή τους. Όταν σου μιλάς για κάθε βήμα, σε ακούς, το συνειδητοποιείς και όλα σου φαίνονται πιο εύκολα και συγκεκριμένα, συνεπώς τα αντιμετωπίζεις με λιγότερο φόβο. Εστιάζεται η προσοχή σου, ενισχύεται το μήνυμά που θες να περάσεις στον εαυτό σου και όσο γελοία κι αν σου ακούγονται αυτά σε βοηθά να μην αποσπάσαι από εξωτερικούς παράγοντες.

Όσοι λοιπόν μιλάμε με τον εαυτό μας, όχι απλά είμαστε μια χαρά, αλλά είμαστε και διάνοιες – και εννοείται πως μόνο εμείς ξέρουμε τι χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια και μόνο εμείς μπορούμε να το παρέχουμε στους εαυτούς μας. Πάρε το χρόνο σου και άκου την εσωτερική σου φωνή και μόλις την ακούσεις, άστην να βγει και προς τα έξω. Καλό θα σου κάνει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο