Επικίνδυνες οι μπαταρίες ρολογιών για τα μικρά παιδιά

Οι μπαταρίες ρολογιών είναι πολύ επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες για τα μικρά παιδιά, προειδοποιούν χειρουργοί από τη Βρετανία που βλέπουν ολοένα περισσότερους μικρούς ασθενείς με σοβαρές βλάβες επειδή τις κατάπιαν ή τις έβαλαν στη μύτη ή στο αυτί τους.

Εάν τα παιδιά τις καταπιούν κατά λάθος, μπορεί να εγκλωβιστούν στον οισοφάγο και να προκαλέσουν επικίνδυνο έλκος (πληγή) στο τοίχωμά του
 Οι γιατροί του φημισμένου Νοσοκομείου Παίδων της Great Ormond Street έχουν δει μεγάλη αύξηση αυτού του είδους των περιστατικών τον τελευταίο χρόνο, γι’ αυτό και εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους γονείς ώστε να μην αφήνουν τις στρογγυλές, πλακέ μπαταρίες σε μέρη όπου φτάνουν τα παιδιά.

«Οι μπαταρίες ρολογιών πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους γονείς όπως τα δηλητήρια και να τις κρατούν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα παιδιά χέρια», δήλωσε η δρ Κέιτ Κρος, χειρουργός νεογνών και παιδιών στο νοσοκομείο.

«Αν η μπαταρία παγιδευτεί στον βλεννογόνο του οισοφάγου δημιουργεί ηλεκτρικό κύκλωμα και αρχίζει να λειτουργεί, με συνέπεια να απελευθερώνει ένα αλκάλιο που δρα σαν καυστική σόδα. Έτσι μπορεί να διαβρώσει το τοίχωμα του οργάνου και να τρυπήσει την τραχεία ή ακόμα και την αορτή, απειλώντας τη ζωή του παιδιού».

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος και η διάτρησή της μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο από μαζική εσωτερική αιμορραγία, ενώ ο τραυματισμός της τραχείας συχνά χρειάζεται αλλεπάλληλες επεμβάσεις για να διορθωθεί ενώ μερικές φορές η βλάβη είναι ανήκεστος.

«Στη Βρετανία έχουν υπάρξει περιστατικά παιδιών που αιμορράγησαν έως θανάτου και άλλα που υπέστησαν μόνιμες βλάβες στον μηχανισμό της κατάποσης ή της αναπνοής από τις μπαταρίες, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν γονείς και γιατροί για το συγκεκριμένο πρόβλημα», τόνισε η δρ Κρος.

Σύμφωνα με τις στατιστικές που τηρεί το νοσοκομείο, πριν από μία δεκαετία οι τραυματισμοί από τις μπαταρίες ρολογιών ήταν πάρα πολύ σπάνιοι αλλά πλέον οι γιατροί περιθάλπουν κατά μέσον όρο ένα μικρό παιδί το μήνα.

Τα νοσοκομεία παίδων του Μπέρμινγχαμ, του Σέφιλντ και του Μάντσεστερ επίσης προσπαθούν να αυξήσουν την ενημέρωση για τους κινδύνους από τις μπαταρίες ρολογιών έπειτα από ανάλογη, σταθερή αύξηση των περιστατικών που περιθάλπουν.

«Είχαμε μερικές περιπτώσεις παιδιών που τις έβαλαν στη μύτη τους με συνέπεια να τρυπήσουν το ρινικό διάφραγμα και άλλες όπου έβαλαν την μπαταρία στο αυτί με συνέπεια πολύ σοβαρή φλεγμονή», δήλωσε ο χειρουργός Ραίυμοντ Κλαρκ από το Νοσοκομείο Παίδων Alder Hey του Λίβερπουλ.

«Οι μπαταρίες ρολογιών βρίσκονται παντού στα σπίτια μας, σε πολλά προϊόντα που προσελκύουν τα μικρά παιδιά», είπε η δρ Κατρίνα Φίλιπς, εκτελεστική διευθύντρια του βρετανικού οργανισμού Child Accident Prevention Trust.

«Πολλοί λίγοι γονείς, όμως, συνειδητοποιούν πόσο επικίνδυνες είναι ιδίως όταν περιέχουν λίθιο. Ακόμα κι από μια ζυγαριά στο μπάνιο, ένα τηλεχειριστήριο ή ένα παιδικό παιχνίδι μπορεί να τις βγάλουν τα παιδιά και να συμβούν τα χειρότερα μέσα σε λίγες μόνο ώρες, επομένως οι γονείς πρέπει να έχουν συνεχώς και αδιάκοπα το νου τους».

 Πηγή: tanea.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο