Στο Μπατακλάν επέστρεψαν οι επιζώντες από την τρομοκρατική επίθεση

Στο θέατρο όπου μετατράπηκε σε σκηνή τρόμου μετά την εισβολή τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν 250 επιζώντες από την επίθεση στο Μπατακλάν. Μάλιστα έχουν περάσει σχεδόν 11 μήνες από το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Παρισιού όπου στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με το δίκτυο The Local μερικοί εξ αυτών πάγωσαν στη θέα του Μπατακλάν, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, ωστόσο, στο σύνολό τους επέστρεψαν στον τόπο της τραγωδίας με ένα σκοπό: Να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

Εκεί που έχασαν τη ζωή τους 90 άνθρωποι από τα συνολικά 130 θύματα των επιθέσεων, οι 250 επιζώντες μοιράστηκαν τα συναισθήματα που τους κατέκλεισαν όταν μπήκαν στο χώρο του θεάτρου και ανέσυραν στη μνήμη τους τις στιγμές πανικού το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015 την ώρα που τις μελωδίες του συγκροτήματος «Eagles of Death Metal» διέκοψαν βίαια οι πυροβολισμοί των τρομοκρατών.

«Όταν έφυγα από το Μπατακλάν, το φαντάστηκα σαν ένα αιμοδιψές τέρας που ήθελε να με φάει. Στην πραγματικότητα είναι απλώς ένας χώρος με τοίχους όπου συνέβη κάτι τραγικό. Δεν είναι το κτίριο που είναι τραγικό», δήλωσε η Καρολίν Λανγκλάντ, ένα από θύματα που είναι μέλος της ένωσης Life for Paris.

Μία ακόμα επιζήσασα, η 28χρονη Μορίν εξήγησε πως όλο αυτό το διάστημα είχε στο μυαλό της μία διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα σχετικά με τις διαστάσεις του κτιρίου.

«Η έξοδος κινδύνου ήταν σε απόσταση μόλις επτά μέτρων, αλλά στη μνήμη μου η απόσταση έμοιαζε ατελείωτη. Επέστρεψα, δεν ήμουν υποχρεωμένη, αλλά τώρα το νιώθω σαν μία νίκη για όσα ζήσαμε εκείνη τη μέρα», πρόσθεσε.

Ο ψυχολόγος Φλορένς Ντελός-Γκοντέ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε πως η επίσκεψη αυτή λειτούργησε θετικά για πολλά από τα θύματα, παρότι «ξύπνησε» μνήμες.
«Τους επέτρεψε να ξαναζήσουν τα γεγονότα και να νιώσουν ξανά αυτές τις αισθήσεις. Το θόρυβο, τη μυρωδιά, το φόβο», είπε προσθέτοντας πως κάποιοι «πάγωσαν» όταν περπάτησαν μέσα στο χώρο κάνοντας την ίδια διαδρομή με εκείνο το βράδυ.

Επιπλέον, αυτή η επίσκεψη έδωσε τη δυνατότητα στους επιζώντες να μιλήσουν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να νιώσουν λιγότερο ανίσχυροι.

Πράγματι, η Μορίν δήλωσε πως μόλις βγήκε από το Μπατακλάν ένιωσε πιο ήρεμη, ενώ ο 37χρονος Άντονι είπε πως θέλει να ξαναπάει στο θέατρο για συναυλίες και όχι δίπλα του να βρίσκονται θύματα τρομοκρατίας…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο