«Το φιλί της γυναίκας αράχνης» στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Το 7th Athens Open Air Film Festival αποχαιρετά τον Αύγουστο με μία από τις πιο σημαντικές, αλησμόνητες δημιουργίες της δεκαετίας του ’80, «Το φιλί της γυναίκας αράχνης»…
Η αριστουργηματική δραματική ταινία του Έκτορ Μπαμπένκο «μίλησε» με ειλικρίνεια και ευαισθησία για τη φιλία, την αγάπη και την ατομική ευθύνη, κατέρριψε ταμπού και προκαταλήψεις και χάρισε στον πρωταγωνιστή, Γουίλιαμ Χαρτ, το Χρυσό Αγαλματάκι.
Η ταινία προβάλλεται την Παρασκευή 25 Αυγούστου, στον Πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα.

«Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης»

(«Kiss of the Spider Woman», 1985

Παρασκευή 25 Αυγούστου,  21:00
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου
(απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης, Αθήνα)

Η ταινία είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.
Είσοδος ελεύθερη

KISS OF THE SPIDER WOMAN, William Hurt, 1985
Γραμμένο το 1976 από τον εκπατρισμένο Αργεντινό λογοτέχνη Μανουέλ Πουίγκ, «Το φιλί της γυναίκας αράχνης» έφτασε στην οθόνη ως ανεξάρτητη παραγωγή, αφού προηγουμένως θριάμβευσε στις Κάννες και κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες στα Όσκαρ, από τα οποία ο Γουίλιαμ Χαρτ κατέληξε με ένα χρυσό αγαλματάκι που του ανήκε δικαιωματικά. Η ερμηνεία του στον ρόλο ενός φυλακισμένου ομοφυλόφιλου σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής και η σύνθετη σχέση του με τον πολιτικό κρατούμενο (ο αλησμόνητος Ραούλ Τζούλια), που μοιράζεται μαζί του το κελί, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας ταινίας η οποία μιλά για τη φιλία, την αγάπη αλλά και την ατομική ευθύνη, το καθήκον και τη θυσία με τρόπο συγκλονιστικό.
Είναι ευτύχημα, στο μεταξύ, ότι το φιλμ υπήρξε «θύμα» της πιο εμπνευσμένης κινηματογραφικής ανταρσίας στην οποία οι δυο πρωταγωνιστές αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους ρόλους τους, δίχως την έγκριση του σκηνοθέτη, την πρώτη κιόλας μέρα των γυρισμάτων, δημιουργώντας στην πορεία ένα από τα πιο παράδοξα και δυνατά «ζευγάρια» του σινεμά. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η αξέχαστη δημιουργία του βραζιλιάνικης καταγωγής Έκτορ Μπαμπένκο κατόρθωσε να αλλάξει νοοτροπίες τόσο στον ανεξάρτητο κινηματογράφο όσο και στο ίδιο το Χόλιγουντ.

Σκηνοθεσία: Έκτορ Μπαμπένκο

Πρωταγωνιστούν: Γουίλιαμ Χαρτ, Ραούλ Τζούλια, Σόνια Μπράγκα

Διάρκεια: 120′

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο