ΚΕΕΛΠΝΟ: Μην λαμβάνετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική γνωμάτευση

H 18η Νοεμβρίου ετησίως αποτελεί ημέρα σηματοδότησης δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στην κοινότητα και στον νοσοκομειακό χώρο. Η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η μικροβιακή αντοχή έχει αναγνωριστεί πλέον από τη διεθνή κοινότητα ως η διαχρονικότερη και σημαντικότερη κρίση δημόσιας υγείας ακόμη και στον ανεπτυγμένο κόσμο, εφόσον διανύουμε την εποχή της λεγόμενης “παν-αντοχής”.

“Η μικροβιακή αντοχή αναπτύσσεται από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών και από τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής” επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες η κατανάλωση των αντιβιοτικών για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, αυξάνεται ραγδαία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού προκαλούνται όμως από ιούς, στους οποίους δε δρουν τα αντιβιοτικά. “Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και μη λαμβάνετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική γνωμάτευση!” προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Την ίδια ώρα, η διασπορά των ανθεκτικών βακτηρίων πραγματοποιείται κυρίως με τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και πιο συγκεκριμένα της υγιεινής των χεριών. “Η καλύτερη πρόληψη για να αποφευχθεί η μετάδοση των ιογενών λοιμώξεων, μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικού, είναι η εφαρμογή των απλών κανόνων υγιεινής”τονίζουν οι ειδικοί. Δείτε χρήσιμες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://goo.gl/UcaklB

“Η συμβολή όλων μπορεί να διασώσει τα πολύτιμα αυτά φάρμακα που σώζουν εκατομμύρια ζωές θεραπεύοντας ιάσιμα δυνητικά νοσήματα όπως είναι οι λοιμώξεις!” αναφέρει σχετικά το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο