ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ! Ο ΚΙΜΟΥΛΗΣ … διευθύνων σύμβουλος στο “Σταύρος Νιάρχος”

Γιάννης Σιάτρας
  ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  Ο Κιμούλης στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  Ο Γιώργος Κιμούλης είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός. Μου αρέσει πολύ. Μου αρέσει και ως άτομο με κοινωνικές ευαισθησίες και δράσεις. Αν ήμουν παραγωγός ή σκηνοθέτης σίγουρα θα τον επέλεγα για να παίξει στο έργο μου.
Όμως, αν ήμουν υπουργός, δε θα επέλεγα ποτέ τον Κιμούλη να διευθύνει ένα μεγάλο ίδρυμα, έστω και αν αυτό είναι ένα ίδρυμα Πολιτισμού. Τα ιδρύματα, χρειάζονται επαγγελματίες διαχειριστές (managers) για να μπορούν να στέκονται όρθια. Το ότι ο Κιμούλης είναι ηθοποιός -και κατά τεκμήριο, γνωρίζει από πολιτισμό- δε σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί ένα πολυσύνθετο ίδρυμα που εκτιμώ ότι θα έχει ένα μεγάλο προϋπολογισμό. Γνωρίζει να διαβάζει ή και να συνθέτει ένα cash flow statement; Μπορεί να διαπραγματευθεί τη σύναψη ενός δανείου; Μπορεί να διαβάσει τα έγγραφα που συνοδεύουν έναν ισολογισμό; Ξέρει τί είναι τα Δ.Λ.Π.; Έχει κάποιο επαγγελματικό παρελθόν σε θέματα οικονομικής διαχείρισης;
Το Μέγαρο Μουσικής, ας αποτελέσει το παράδειγμα προς αποφυγή. Το Μέγαρο δεν έπεσε έξω λόγω κακού προγράμματος ή εκδηλώσεων πολιτισμού. Σ’ αυτόν τον τομέα τα πάει εξαιρετικά. Έπεσε έξω επειδή το έφαγαν τα χρέη. Επειδή ο επί χρόνια διαχειριστής του -δημοσιογράφος και διαμορφωτής της κοινής γνώμης κατ’ επάγγελμα- το διαχειρίστηκε όπως διαχειρίστηκε και τις εφημερίδες του, οι οποίες σήμερα βρίσκονται με το ένα πόδι στον τάφο, ενώ το ίδιο το Μέγαρο έχει φεσώσει τον ελληνικό λαό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη.
Κάποια στιγμή, αυτή η νοοτροπία θα πρέπει να πάψει. Μπορεί να είναι δημοφιλές για τις κυβερνήσεις να τοποθετούνται ηθοποιοί επικεφαλής πολιστισμικών οργανισμών και πρώην αθλητές επικεφαλής αθλητικών οργανισμών, αλλά αυτό κατέληξε να είναι πολύ ακριβό για τους φορολογούμενους. Την πρακτική αυτή, τη δοκιμάζουμε επί δεκαετίες και έχει αποτύχει. Γιατί να τη συνεχίζουμε;.
Είμαι βέβαιος ότι, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που έκανε αυτή την εξαιρετική χειρονομία προς την πατρίδα -και το οποίο σύντομα αποχωρεί πλήρως από τη διαχείρισή του Ιδρύματος Πολιτισμού- θέλησε να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία ένα κέντρο πολιτισμού και όχι ένα νέο οικονομικό πρόβλημα, όπως είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει να είναι αν επιμένουμε στις αποτυχημένες πρακτικές.

http://www.press-gr.com/2017/01/blog-post_4414.html

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο