Οι προκαταλήψεις, τελικά, δεν είναι χαρακτηριστικό των αμόρφωτων

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι οι προκαταλήψεις είναι «προνόμιο» μόνο εκείνων με χαμηλά επίπεδα μόρφωσης! Κι όμως, σύμφωνα με νέα μελέτη ακόμα και εκείνοι που η μόρφωσή τους είναι υψηλότερου επιπέδου έχουν παρόμοιες αντιλήψεις!

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ψυχολόγοι και συγγραφείς της νέας μελέτης, Mark Brandt από το Πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ και Jarret Crawford από το Κολέγιο του Νιου Τζέρσι, οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη φάσματος του IQ έχουν προκαταλήψεις, επομένως η νοημοσύνη δεν καθορίζει το κατά πόσο θα είμαστε προκατειλημμένοι ή όχι.

Εκείνο που διαφοροποιεί τις προκαταλήψεις που έχουν οι λίγότερο μορφωμένοι από τους περισσότερο, είναι οι ομάδες στις οποίες απευθύνονται οι προκαταλήψεις τους! Δηλαδή, οι άνθρωποι με ψηλότερο IQ έτειναν να αντιπαθούν ομάδες στις οποίες η συμμετοχή γίνεται κατ’ επιλογή (π.χ. τον στρατό), αλλά και ομάδες που γίνονται γενικά αντιληπτές ως συντηρητικές ή συμβατικές. Αντίθετα, εκείνοι με το χαμηλότερο IQ έτειναν να αντιπαθούν ομάδες στις οποίες η συμμετοχή δεν γίνεται κατ’ επιλογή (π.χ. τους γκέι), αλλά και ομάδες που γίνονται γενικά αντιληπτές ως προοδευτικές ή αντισυμβατικές.

«Η μελέτη υποδεικνύει ότι η προκατάληψη δεν είναι αποκλειστικά παρούσα στα άτομα με χαμηλή γνωστική ικανότητα, αλλά σχετίζεται με μία πιο γενική ψυχολογική διαδικασία», δήλωσαν οι επιστήμονες!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο