Η Κάρμεν ζει τον μύθο της στο Ηρώδειο

Η θρυλική παράσταση φλαμένκο των Antonio Gades και Carlos Saura επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 2 Σεπτεμβρίου

Αισθησιακή, φλεγόμενη, εκρηκτική, η «Κάρμεν» των Antonio Gades και Carlos Saura πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1983, λίγο μετά την ομώνυμη ταινία των Gades/Saura που σάρωσε τα βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ. Εμπνευσμένη από τη νουβέλα του Prosper Mérimée (1845), η παράσταση προκάλεσε αίσθηση πλάθοντας έναν ανυπέρβλητο χαρακτήρα-μύθο που έγινε συνώνυμος με τη ισπανική εθνική ψυχή.

Η Compañía Antonio Gades, η ομάδα που δημιούργησε ο μεγάλος χορευτής και σήμερα αποτελεί θεματοφύλακα του έργου του, έρχεται στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσει την παράσταση-πεμπτουσία του έργου του. Παλλόμενη από αισθησιασμό, η χοροθεατρική «Κάρμεν» εστιάζει στο μοιραίο ερωτικό τρίγωνο μεταξύ της πρωταγωνίστριας, του Δον Χοσέ και του Ταυρομάχου, και στο φιλήδονο ταμπεραμέντο της τσιγγάνας Κάρμεν, που παραμένει αταλάντευτα ταγμένη στην προσωπική ελευθερία της.

Με τα λόγια του Gades: «Η Κάρμεν δεν είναι ούτε επιπόλαια ούτε της αρέσει να βασανίζει τους άντρες – είναι απλώς μια γυναίκα ειλικρινής, που όταν αγαπά κάποιον το δηλώνει, κι όταν δεν τον αγαπά το δηλώνει επίσης. Δημιούργησα την παράσταση γιατί δεν μου άρεσε η στερεοτυπική, ψεύτικη αντιμετώπισή της. Η Κάρμεν δίνεται ολοκληρωτικά σε ό,τι αγαπά δίχως να λησμονά την ταξική της καταγωγή».

Τους κεντρικούς ρόλους ενσαρκώνουν τέσσερις κορυφαίοι χορευτές: η Esmeralda Manzanas στον ρόλο της Κάρμεν, ο José Huertas ως Δον Χοσέ, ο Jairo Rodríguez ως Ταυρομάχος και ο Miguel Ángel Rojas ως Σύζυγος. Τους πρωταγωνιστές πλαισιώνουν οι εξαιρετικοί χορευτές κι ένα σύνολο εκλεκτών μουσικών της ομάδας. Η επιμέλεια της παράστασης, που αναβιώνει με σεβασμό την αυθεντική χορογραφία του Gades, είναι της Stella Arauzo, επί χρόνια παρτενέρ του στη σκηνή και Καλλιτεχνικής Διευθύντριας της Compañía.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Compañía Antonio Gades
Σενάριο, χορογραφία, σχεδιασμός φωτισμών: Antonio Gades, Carlos Saura
Σκηνικά: Antonio Saura
Μουσική: Antonio Gades, Antonio Solera, Ricardo Freire, Georges Bizet («Carmen»), Manuel Penella («El gato montés»), José Ortega Heredia/Federico Garcia Lorca («Verde que te quiero verde»).

Την ηχογραφημένη μουσική ερμηνεύει η Orchestre de la Suisse Romande υπό τη διεύθυνση του Thomas Schippers, με τους Regina Rosnik, Mario del Monaco και Tom Krause.

Κάρμεν, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Από 22 έως 78 ευρώ. Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 211 1010050, Viva.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο