Εικονικές ξεναγήσεις στον ελληνικό πολιτισμό

Έναν τουριστικό οδηγό διαφορετικό από τους άλλους παρουσιάζει το πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Μία διαδικτυακή, διαδραστική πλατφόρμα εικονικών ξεναγήσεων (virtual tours) σε προορισμούς ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για το YouGoCulture.com, «μία πλατφόρμα από την Ελλάδα, για τον κόσμο», μία πρωτοβουλία ανάδειξης και εξωστρεφούς προβολής του ελληνικού πολιτισμού, του E-learning του ΕΚΠΑ, που φιλοδοξεί να αποτελέσει έμπρακτο παράδειγμα επανεκκίνησης ενάντια στη γενικευμένη κρίση.
Το YouGoCulture.com, πλατφόρμα ελεύθερης (δωρεάν) πρόσβασης, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει ξεκινήσει την αποστολή της, έχοντας αποτυπώσει τη γοητεία μοναδικών προορισμών της Πελοποννήσου και της Αττικής: Εννέα προορισμοί (αρχαία Μεσσήνη, αρχαία Ολυμπία, Μυκήνες, Επίδαυρος και Μυστράς από την Πελοπόννησο και το ιστορικό και μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, το Σούνιο, ο Μαραθώνας και η Ελευσίνα από την Αττική), εκατοντάδες σημεία ενδιαφέροντος, (μνημεία, αξιοθέατα, δραστηριότητες, πόλεις, χωριά), δεκάδες ώρες βίντεο και συνεντεύξεις, χιλιάδες φωτογραφίες και πανοράματα 360°, είναι μόνο η αρχή ενός εγχειρήματος, που φιλοδοξεί να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με το διεθνές κοινό, μέσω της «οικουμενικής γλώσσας» του πολιτισμού.
Μέσα από το YouGoCulture.com, άνθρωποι και μνημεία μοιράζονται τις «ιστορίες» τους για να μοιραστεί η Ελλάδα τη δική της ιστορία, αλλά και το παρόν της με τον κόσμο. Έτσι, μέσα από συνεντεύξεις με εκπροσώπους τοπικών κοινωνιών και καθημερινούς ανθρώπους που μοιράζονται τις ιστορίες τους, τη γνώση τους για την περιοχή, πάντοτε μέσα από το πρίσμα του αντικειμένου τους, οι ξεναγήσεις «ζωντανεύουν» με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Άλλωστε, με σαφή προσανατολισμό και στο διεθνές κοινό, το YouGoCulture έχει εκτός από την ελληνική και την αγγλική του εκδοχή.
Τα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν εκτός από αρχαιολογικούς χώρους και τα επιμέρους μνημεία ή σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σημεία περιβαλλοντικού ή γεωλογικού ενδιαφέροντος, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (εναλλακτικού ή μη), χώρους σύγχρονου πολιτισμού και ψυχαγωγίας, καθώς επίσης και γαστρονομικές παραπομπές, με πληροφορίες για τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, παραδοσιακά πιάτα και τις συνταγές τους.

parapolitika.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο