Με αυτό το ποτήρι το κρασί σας θα είναι πιο εύγευστο!

Οι απανταχού λάτρεις του κρασιού και οι γευσιγνώστες ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους έτσι ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν με τον καλύτερο τρόπο το αγαπημένο τους αυτό ποτό.
Αυτό που σίγουρα γνωρίζουν οι γευσιγνώστες είναι πως το σχήμα του ποτηριού μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του κρασιού κάτι το οποίο επιβεβαίωσαν και οι επιστήμονες.
Μπορεί κάποιοι να τα θεωρούν όλα αυτά υπερβολές ωστόσο το επιμελές και ενδελεχές ψάξιμο για το τέλειο ποτήρι κρασιού είναι απαραίτητο για να απολαύσετε στο έπακρο ένα μπουκάλι κρασί.
Η κάθε ποικιλία κρασιού χρειάζεται και το ανάλογο ποτήρι έτσι ώστε να αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα χαρακτηριστικά του. Το άρωμα όταν πλησιάσετε το ποτήρι στη μύτη σας, η γεύση όταν αγγίζει τη γλώσσας σας και το χρώμα όταν το ρίξετε στο ποτήρι. Για να είναι σωστά τα τρία αυτά χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τις προσδοκίες αυτών που τα έφτιαξαν δεν έχετε παρά να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψιν σας το μέγεθος, τη διάμετρο, το σχήμα, το ύψος και το πάχος του γυαλιού καθώς επηρεάζουν καθοριστικά της «ιδιότητές» του..

Κόκκινο κρασί

Επιλέξτε μεγάλο ποτήρι με λεπτό γυαλί ή κρύσταλλο και με μεγάλο στόμιο έτσι ώστε να βοηθήσει το κρασί να απελευθερώσει τα αρώματα που αναδύονται.

Λευκό κρασί

Προτιμήστε μικρότερα ποτήρια με όχι τόσο μεγάλο στόμιο και πιο ψηλά. Αυτού του είδους τα ποτήρια είναι ιδανικά και για τα πιο φρουτένια κρασιά.

Ιδανικά ποτήρια για να απολαύσετε το κρασί σας είναι τα λεπτά, μεγάλα και φυσικά διάφανα που σας δημιουργούν την αίσθηση του εύθραυστου κατά τη μεταφορά τους. Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να εντοπίσουμε στα συγκεκριμένα ποτήρια είναι πως σπάνε πολύ εύκολα, είτε κατά τη μεταφορά τους είτε στο πλυντήριο πιάτων καθώς δεν είναι το ίδιο ανθεκτικά όσο τα υπόλοιπα ποτήρια της κουζίνας μας. Αυτό συμβαίνει διότι το γυαλί των ποτηριών που προορίζονται για κρασί είναι αρκετά λεπτό και ιδιαίτερα στο πάνω μέρος. Για το λόγο αυτό χρειάζεται λίγο περισσότερο προσοχή.

Η συμβουλή που εμείς έχουμε να σας δώσουμε είναι να μην πλένετε ποτέ τα ποτήρια σας το ίδιο βράδυ που έχετε πιεί το κρασί σας. Πλύντε τα καλύτερα την επόμενη μέρα το πρωί που θα είστε νηφάλιοι. Κάτι επίσης σημαντικό είναι πως το ποτήρι «επιβάλλεται» να έχει λαιμό έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται η θερμοκρασία του.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη, τα διαφορετικά ποτήρια και οι διαφορετικές θερμοκρασίες μπορεί να αλλάξουν εντελώς το άρωμα ενός κρασιού. Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι αυτοί που επινόησαν τα ποτήρια και τις θερμοκρασίες του κρασιού ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν κι ας μην διέθεταν τις γνώσεις χημείας που υπάρχουν σήμερα!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο