Πού πετυχαίνουν και πού αποτυγχάνουν οι ελεύθερες σχέσεις

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις των μακροχρόνιων σχέσεων, η ρουτίνα ή ακόμα και η “ξηρασία” στην κρεβατοκάμαρα και η σκέψη του “τι θα γινόταν αν”, όταν κάποιος από τους δύο δει ένα ελκυστικό άτομο στο μπαρ, αποτελεί δεδομένο στάδιο σε κάποια φάση της. Γι’ αυτό και πολλοί από όσους βρίσκονται σε σοβαρή σχέση ονειρεύονται και εύχονται να μπορούσαν να είναι στον πλανήτη των singles.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως φαίνονται; Είναι συνηθισμένο φαινόμενο όταν βλέπουμε τα πράγματα απ’ έξω, να θεωρούμε ότι όλα είναι τέλεια και να συμπεραίνουμε ότι όσοι κάνουν σεξ με παραπάνω από ένα σύντροφο είναι σε καλύτερη θέση από εμάς.

Η 36χρονη Kate, business analyst από το Λονδίνο, που έχει κάνει δύο ελεύθερες σχέσεις μέχρι τώρα (μία με τον πρώτο της σύζυγο με τον οποίο ήταν παντρεμένη 8 χρόνια και μία με το νυν της), μιλάει για την πραγματικότητα των σχέσεων αυτών και αποκαλύπτει αν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από ατελείωτη απόλαυση και οργασμούς.

Πότε και που γνώρισες τον πρώτο σύντροφο της ελεύθερης σχέσης σου;

Δούλευα μαζί του σε μία δουλειά μετά το σχολείο. Αρχίσαμε να βγαίνουμε όταν ήμουν 17 και παντρευτήκαμε όταν ήμουν 19. Στη αρχήν των 20s μου μετακομίσαμε από την Αυστραλία στη Βρετανία και περίπου την περίοδο που παντρευτήκαμε, υπήρχε ενδιαφέρον προς τρίτα άτομα. Επειδή η σχέση μας είχε ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία, ήμασταν και οι δύο περίεργοι να ανακαλύψουμε τους εαυτούς μας και να βρούμε την αυτοπεποίθηση μας. Διαβάσαμε πολύ και ασχοληθήκαμε αρκετά με την εξερεύνηση της ψυχής μας. Τώρα που σκέφτομαι το παρελθόν, συνειδητοποιώ ότι δεν ήταν αρκετό, αλλά τότε ένιωθα ότι ήμουν πολύ ανοιχτή και ξεκάθαρη με τις σκέψεις μου, ότι ήμουν προοδευτική. Ήμασταν παντρεμένοι οχτώ χρόνια.

Μετά από πόσο καιρό προέκυψε η ελεύθερη μορφή της σχέσης;

Δε μπορώ να θυμηθώ ποιος το ανέφερε πρώτη φορά. Ήταν κοινή απόφαση και φαινόταν πως επωφελούμασταν και οι δύο. Προέκυψε λίγο μετά το γάμο μας, αλλά δεν είχαμε σχέσεις με τρίτους, περνούσαμε καλά κάνοντας swinging. Το κάναμε πάντα με άτομα που γνωρίζαμε και που νιώθαμε άνετα μαζί τους. Μεγαλώσαμε σε μία μικρή πόλη της Αυστραλίας όπου όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους και μετά μετακομίσαμε στο Σίδνεϊ όπου δεν ήξερα κανέναν. Μέχρι εκείνο το σημείο, ήμασταν μαζί για τρία χρόνια και ποτέ δεν είχα σκεφτεί ή ποθήσει κάποιον άλλο, είχα μάτια μόνο για εκείνον. Δεν έγινε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση, απλώς κάποια στιγμή είπα “αυτός είναι ωραίος και μου αρέσει” και πάνω σε μία παρορμητική στιγμή έκανα τις σκέψεις μου πράξεις. Γινόταν συστηματικά με ένα ζευγάρι και ήταν ωραία, το απολαμβάναμε και οι δύο πολύ.

Ζήλεψες ποτέ;

Μερικές φορές ναι ζηλεύεις, αλλά η ισορροπία έρχεται όταν βλέπεις τη χαρά του συντρόφου σου όταν περνάει καλά με κάποια άλλη. Αυτό το συναίσθημα είναι πραγματικό και μπορείς στ’ αλήθεια να το βιώσεις. Δεν υπήρχε καμία διάθεση για κριτική και η όλη κατάσταση μας έδινε παραπάνω κίνητρο να είμαστε μαζί και μας έφερε πιο κοντά. Ήταν μία κοινή και απολαυστική εμπειρία.

Πώς είναι η ελεύθερη σχέση σου τώρα;

Ζω ακριβώς αυτό που θέλω τη στιγμή που το θέλω. Ο γάμος για μένα είναι μία ενωμένη ομάδα που παρέχει την καλύτερη δυνατή ζωή για τα άτομα που βρίσκονται σε αυτόν. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το σεξ είναι το μόνο που μας κρατάει στη σχέση.

Ποιοι είναι οι κανόνες; Πώς ξεχωρίζεις το τι είναι απιστία και το όχι;

Δε μου αρέσουν οι ταμπέλες του μονογαμικού και του πολυγαμικού, γιατί τα πράγματα δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο. Ο καθένας έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του όρια. Αν υποσχεθείς το σώμα σου σε κάποιον μέσα σε μία μονογαμική σχέση, το εκτιμώ πλήρως. Αν έχεις υποσχεθεί κάτι σε κάποιον, βρίσκεσαι σε μία σχέση και φιλήσεις κάποιον άλλο, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις και θα σε κρίνω για την πράξη αυτή.

Στην τωρινή μου σχέση, όταν φεύγω από το σπίτι ο σύζυγος μου μου λέει «αν πρόκειται να παραστρατήσεις, τουλάχιστον πρόσεχε”.

Και στους δύο μου γάμους υπήρχαν κανόνες. Στον προηγούμενο, οι κανόνες ήταν πολλοί και αυστηροί ενώ στον δεύτερο επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα όρια.

Πώς τελείωσε η σχέση;

Ήμασταν τελείως ανεξάρτητοι και κάποια στιγμή ξεκινήσαμε να λέμε ο ένας στον άλλον τις ερωτικές μας ιστορίες. Μέχρι να χωρίσουμε, ένιωθα ότι όλα πήγαιναν αρκετά καλά και ότι λειτουργούσαμε υπό κανονικές συνθήκες. Ήμασταν ανοιχτοί, μιλούσαμε για τα πάντα και όλα φαίνονταν καλά. Δεν μαλώναμε ποτέ, αλλά ένιωθε πράγματα για μία φίλη του από την Αυστραλία για πολύ καιρό.

Κάποια στιγμή, κάναμε ένα πάρτι στο σπίτι και εκείνη ήρθε. Δεν με ενόχλησε που του άρεσε κάποια άλλη. Όταν το πάρτι τελείωσε, μου είπε ότι θα πήγαινε στο σπίτι της. Ήταν περίεργο. Δεν κατάλαβα γιατί ήθελε να φύγει, αφού μπορούσε να κάνει σεξ στο σαλόνι μας, όπως είχα κάνει κι εγώ στο παρελθόν. Τότε ήταν που ένιωσα ότι η μεταξύ μας σχέση έσπασε. Δύο βδομάδες αργότερα χωρίσαμε. Δεν φταίει το ότι ήταν πολυγαμικός, απλά ήθελε κάποια άλλη. Θα το είχε κάνει έτσι κι αλλιώς, αλλά εκείνο το βράδυ ενοχλήθηκα γιατί ήταν εκτός των κανόνων μας.

Πιστεύεις ότι για κάποια ζευγάρια η ελεύθερη σχέση είναι απλά μία φάση;

Ναι, αν κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και δεν ψάχνεις τα βαθύτερα ζητήματα. Αν το επιλέξεις σαν φάση στη σχέση σου, θα σε ρωτούσα τι ακριβώς προσπαθείς να καλύψεις.

Οι φίλοι σου το ξέρουν;

Μερικοί ναι, μερικοί όχι. Κάποιοι το δέχονται, κάποιοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν. Μερικοί εκτιμούν πολύ το πώς λειτουργεί η σχέση μου αλλά θεωρούν τον προηγούμενο δεσμό μου αποτυχία λόγω του ότι είμαι πολυγαμική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν κράτησε, επειδή ήθελε κάποια άλλη για την οποία είχε συναισθήματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο