Να τι πρέπει να κάνετε στο σπίτι τώρα που μπήκαν τα πρώτα κρύα

Λίγο πριν αρχίσουν τα πρώτα κρύα σας έχουμε όλα όσα πρέπει ή τουλάχιστον θα ήταν ιδανικό να κάνετε στο σπίτι σας Για πολλούς το φθινόπωρο είναι μια όχι και τόσο ευχάριστη εποχή καθώς αφήνει πίσω της το ανέμελο καλοκαίρι, ενώ άλλοι πάλι το προσμένουν με ανυπομονησία. Τα χρώματα της φύσης, η αλλαγή του καιρού, η επιστροφή στη ρουτίνα και η μελαγχολία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της εποχής.

Όταν ακούμε φθινόπωρο και σπίτι αυτό που συνειρμικά μας έρχεται στο μυαλό είναι η οργάνωση. Αφού ξεπεράσουμε τις διακοπές που αφήσαμε πίσω πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να οργανώσουμε το σπιτικό μας όσο το δυνατό καλύτερα για τη νέα εποχή που έχει ήδη μπει!

Μην χάνετε χρόνο και διαβάστε προσεκτικά τι εργασίες πρέπει να κάνετε στο σπίτι σας.

Βάψιμο Αν σκέφτεστε να φρεσκάρετε το διαμέρισμά σας με ένα βάψιμο δεν έχετε παρά να το βάλετε μπρος όσο είναι νωρίς. Το φθινόπωρο είναι η ιδανική περίοδος για βάψιμο καθώς έχετε την πολυτέλεια να αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα για να στεγνώσει το χρώμα. Τολμήστε χρωματικά και κάντε την διαφορά!

Εξοικονόμηση χώρου

Απαλλαγείτε από παλαιά έπιπλα και αντικείμενα που έχετε βαρεθεί να βλέπετε αλλά σας πιάνουν και σημαντικό χώρο. Ένα καλό ξεκαθάρισμα θα κάνει το σπίτι σας πιο λειτουργικό. Μαζί με τα έπιπλα φροντίστε να ξεφορτωθείτε οτιδήποτε θυμίζει καλοκαίρι, θα σας βοηθήσει να πάρετε απόφαση πως το φθινόπωρο είναι εδώ!

Καθαρισμός υδρορροών

Επειδή το φθινόπωρο είναι συνδεδεμένο με έντονες βροχοπτώσεις είναι αναγκαίο να ελέγξετε και να καθαρίσετε τις υδρορροές του σπιτιού σας. Φύλλα, ξύλα και διάφορες συσσωρευμένες ακαθαρσίες μπορεί να έχουν φράξει την δίοδο με αποτέλεσμα πλημμύρας. Εστιάστε την προσοχή σας στις βεράντες αλλά και στις σκεπές-ταράτσες. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας όχι μόνο του χώρου σας αλλά και των γειτονικών.

Καθαρισμός τζακιού

Όσο ευχάριστη μπορεί να είναι η αίσθηση του αναμμένου τζακιού άλλο τόσο δυσάρεστη μπορεί να είναι η διαδικασία του καθαρισμού του. Οποιοδήποτε τύπο τζακιού και να έχετε ένα είναι σίγουρο πως θα πρέπει να το καθαρίζετε από τη στάχτη από τη στιγμή κιόλας που σταματήσετε να το λειτουργείτε. Εκτός από τη στάχτη στην εστία του τζακιού είναι καλό να αφαιρέσετε μέρος από αυτή που βρίσκεται στο ειδικό δοχείο μέσα στο τζάκι σας. Την περίοδο που διανύουμε μπορείτε να τρίψετε με ειδική συρμάτινη βούρτσα τα τοιχώματα του. Το τζάκι σας μετά από αυτό θα γυαλίζει και θα είναι έτοιμο για χρήση.

Έλεγχος κουφωμάτων

Αν το σπίτι σας παρουσιάζει απώλειες θερμότητας τότε οφείλετε να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο στα κουφώματα των παραθυρόφυλλων. Επειδή η αντικατάστασή τους μπορεί να μοιάζει απαγορευτική όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, δεν έχετε πάρα να αλλάξετε τις αυτοκόλλητες μονωτικές ταινίες ή να τοποθετήσετε αν δεν έχετε ήδη. Ακόμα, στα παράθυρα που γνωρίζετε πως ο αέρας βρίσκει εύκολη δίοδο τοποθετήστε κουρτίνες με χοντρή ύφανση μειώνοντας έτσι τις απώλειες θερμότητας. Όσο περισσότερο επιμελείς είστε με τα κουφώματά τόσο ζεστό θα διατηρείται το σπίτι σας και θα έχετε μικρότερη κατανάλωση πετρελαίου.

Χαλιά και ριχτάρια

Οι παλιοί έλεγαν πως του Αγίου Δημητρίου τα στρώνουμε, του Αγίου Κωνσταντίνου τα βγάζουμε κάτι το οποίο μοιάζει να είναι άκρως αληθινό και λειτουργικό για το σπίτι. Ένας καλός έλεγχος των χαλιών και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται κρίνεται απαραίτητος πριν το στρώσιμό τους. Όλα τα σκεπάσματά σας, τα ριχτάρια και τα παπλώματα θα πρέπει να είναι καθαρά και μοσχομυριστά. Την περίοδο του φθινοπώρου μπορείτε να βρείτε πολύ καλές προσφορές τόσο σε χαλιά όσο και σε σκεπάσματα αν σκοπεύετε να κάνετε μια μικρή αλλά ουσιαστική ανανέωση.

Έπιπλα και βεράντα

Όσο δύσκολο και αν είναι πρέπει να το πάρετε απόφαση πως τα απογεύματα στην βεράντα ανήκουν στο παρελθόν. Οι καιρικές συνθήκες πλέον δε θα σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε τον απογευματινό σας καφέ στη βεράντα. Για να βρείτε τα έπιπλα σας στην κατάσταση που τα αφήσατε δεν έχετε παρά να τα αποθηκεύσετε σωστά. Θα ήταν προτιμότερο να αποθηκεύσετε τα μαξιλάρια της βεράντας στο εσωτερικό του σπιτιού και μακριά από την υγρασία. Επίσης μπορείτε να συγκεντρώσετε τα έπιπλα προς το πίσω μέρος της βεράντας έτσι ώστε να είναι προστατευμένα από τη βροχή και τον αέρα. Μια άλλη λύση είναι να τα σκεπάσετε με χοντρό νάιλον ή ύφασμα.

Έλεγχος κλιματιστικών

Επειδή είναι πολύ πιθανό φέτος ο κλιματισμός να αποτελεί την κύρια πηγή θερμότητας της κατοικίας σας δεν έχετε παρά να κάνετε την απαιτούμενη συντήρηση. Ο καθαρισμός των φίλτρων με ειδικά καθαριστικά σπρέι θα σας βοηθήσουν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε πως εκτός από την εσωτερική μονάδα συντήρηση και καθαρισμό χρειάζεται και η εξωτερική μονάδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο