Χαμομήλι: Η φυσική απάντηση στις στομαχικές διαταραχές, την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη

Ένα από τα πιο κοινά βότανα που υπάρχει άφθονο, το χαμομήλι, αποτελεί τη φυσική απάντηση για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, της αϋπνίας, του άγχους και της κατάθλιψης.
Πέρα από τις πολλές του ιδιότητες, δύο είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Πρώτον, η συμβολή του στην αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών και δεύτερον, η καταπολέμηση της αϋπνίας. Πολλές φορές, μπορεί να παρατηρήσετε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον ύπνο, ενδεχομένως να οφείλονται και στο στομάχι.
Η ανθρωπότητα έχει τον έλεγχο του φυτού από το 1914. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν περισσότερο στην θαυμαστή ικανότητα του φυτού να μπλοκάρει τις ενέργειες ορισμένων χημικών ουσιών. Από τη δεκαετία του ’50, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν ολοένα και περισσότερα για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες. Ακόμα και σήμερα, με τις διάφορες έρευνες που διενεργούνται, οι ειδικοί μαθαίνουν ακόμα για τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του σπουδαίου φυτού.

Πρόσφατες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το χαμομήλι όχι μόνο χαλαρώνει, αλλά μειώνει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη.

Σε μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπιστώθηκε ότι το χαμομήλι χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και λειαίνει τις μυϊκές ίνες. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται ειδικά στη χρήση των 3 βασικών συστατικών του χαμομηλιού, την απιγενίνη, τη λουτεολίνη και τη βισαβολόλη (όλα ανήκουν στην κατηγορία της υδροξυλάσης).

Η ικανότητα του χαμομηλιού να καταπραΰνει και να ηρεμεί τον οργανισμό αποδείχτηκε επίσης σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eulji στη Νότια Κορέα. Σε 56 ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία της στεφανιαίας νόσου και χειρουργική επέμβαση εφαρμόστηκε αρωματοθεραπεία με συνδυασμό λεβάντας, χαμομηλιού και νερολί. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε μόνο νοσηλευτική φροντίδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έκανε αρωματοθεραπεία μείωσε σε σημαντικό βαθμό το άγχος και βελτίωσε τον ύπνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο