Ερίκιο το Αγκαθωτό: Ποιες είναι οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις αυτού του μανιταριού;

Το Ερίκιο το Αγκαθωτό είναι ένα κινέζικο μανιτάρι με νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Είναι, επίσης, γνωστό ως “η Χαίτη του “Λιονταριού” (Lion’s Mane)
Για αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι έχει αναφερθεί ένα ευρύ φάσμα θετικών επιδράσεων στην υγεία και στον εγκέφαλο ενώ περιέχει περισσότερες από 32 διαφορετικές βιοδραστικές ενώσεις.

Είναι εξαιρετική πηγή για :
– κάλιο,
– ψευδάργυρο,
– σίδηρο,
– σελήνιο,
– όλα τα βασικά αμινοξέα, και
– διάφορα είδη πολυσακχαριτών και πολυπεπτιδίων.

Το Ερίκιο το Αγκαθωτό περιέχει, επίσης, τις ενώσεις ερικενόνες και ερινακίνες, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα του Νευροτροφικού Παράγοντα Ανάπτυξης (Nerve Growth Factor – NGF) στον εγκέφαλο. Αυτή η πρωτεΐνη εμπλέκεται στην παραγωγή, συντήρηση, ανάπτυξη και επιδιόρθωση των νευρώνων στον εγκέφαλο.
Ως εκ τούτου, το Ερίκιο το Αγκαθωτό προστίθεται σε εκείνες τις ουσίες για την βελτίωση της υγείας των κυττάρων του εγκεφάλου και ως νευροπροστατευτικός παράγοντας.

Το Ερίκιο το Αγκαθωτό :
– διεγείρει την σύνθεση του Νευροτροφικού Παράγοντα Ανάπτυξης
– προστατεύει τα νεύρα από τη ζημία που οφείλεται στην γήρανση
– ίσως υποστηρίζει την νευροπλαστικότητα και την μνήμη
– σημαντικές βελτιώσεις στην εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών
– παρουσιάσει νευροπροστατευτικές επιδράσεις
– ίσως βοηθάει με το άγχος και την κατάθλιψη

Το μανιτάρι Ερίκιο το Αγκαθωτό έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική για εκατοντάδες χρόνια.
Σύμφωνα με ιστορικά ιατρικά αρχεία, αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι θεωρείται ότι παρέχει οφέλη :

– στα νεφρά,
– στο ήπαρ,
– στην σπλήνα,
– στην καρδιά, και
– στο στομάχι

Είναι χρήσιμο :
– στην βελτίωση της πέψης,
– στην αποκατάσταση της ενέργειας,
– στην ενίσχυση της φυσικής κατάστασης, καθώς και
– στην αναστολή ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων

Επίσης, Ιάπωνες επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ίσως έχει εφαρμογές :
– στην αντιμετώπιση της νόσου Άλτσχάιμερ,
– στην βλάβη των ιστών των περιφερικών νεύρων και άλλες συναφείς εφαρμογές.
Με την μακροχρόνια χρήση, το Ερίκιο το Αγκαθωτό ίσως βελτιώνει την λειτουργία της μνήμης και οδηγεί σε αύξηση της νοημοσύνης.

ΕΡΙΚΙΟ ΤΟ ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ένας από τους βασικότερους τρόπους που αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι λειτουργεί στο σώμα είναι μέσω της νευροτροφικού παράγοντα ανάπτυξης (Nerve Growth Factor – NGF).
Ειδικότερα, η Ερινακίνη πιστεύεται ότι επηρεάζουν την σύνθεση του νευροτροφικού παράγοντα ανάπτυξης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όχι μόνο μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της νευρικής εκφύλισης λόγω γήρανσης ή άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, το Ερίκιο το Αγκαθωτό πιστεύεται επίσης ότι προάγει την δημιουργία νέων νευρώνων και νέων νεύρων.
Χρησιμοποιώντας με συνέπεια αυτό το νευροπροστατευτικό μανιτάρι, ίσως χρησιμεύσει στην προστασία από τη γνωστική δυσλειτουργία και την απώλεια μνήμης που σχετίζονται με την γήρανση.
Επιπρόσθετα, τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά σε αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι απορροφούνται ασυνήθιστα καλά από το σώμα. Η συνεργιστική τους δράση βοηθάει, επίσης, στο να αποκαταστήσει τα νευρικά έλυτρα που περιβάλλουν τους νευρώνες, και επίσης βελτιώνει την αγωγιμότητα των σημάτων που παράγονται από διάφορους νευρώνες και νεύρα.

ΕΡΙΚΙΟ ΤΟ ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΟΦΕΛΗ

Το Ερίκιο το Αγκαθωτό έχει αρκετές επιδράσεις στον οργανισμό :

– τόνωση του ανοσοποιητικού,
– αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος, και
– προστασία των οργάνων

Αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι :
– διεγείρει την επαγωγή των ιντερφερόνων, και
– συμβάλλει στην βελτίωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων.

Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας για να υποστήριξει την φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος.
Επίσης:

– ενισχύει την λειτουργία στο φραγμό βλέννας του στομάχου,
– επιταχύνει την επούλωσης των ελκών, και
– μειώνει την γενική φλεγμονή.

Το Ερίκιο το Αγκαθωτό βοηθάει, επίσης, στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στα επίπεδα χοληστερόλης.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη τοξικότητας ή παρενέργειες στην επιστημονική έρευνα.
Υπάρχουν ακόμη και στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως είναι χρήσιμο στην μείωση των αλλεργιών, ή τουλάχιστον στην μείωση της αλλεργικής ευαισθησίας.

Δεδομένου του μηχανισμού δράσης που παρουσιάζει το Ερίκιο το Αγκαθωτό, φαίνεται φυσικό το ότι προσφέρει οφέλη σε ένα ευρύ φάσμα νευρικών διαταραχών όπως:

– άνοια,
– νόσος Άλτσχάιμερ,
– σκλήρυνση κατά πλάκας,
– μυϊκή δυστροφία,
– νευρωνικό εκφυλισμό,
– αυτισμό,
και μερικά άλλα.

Επίσης, υπάρχει έρευνα εν εξελίξει σχετικά με τις επιδράσεις του στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας.
Στην Κίνα, αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου.
Θεωρείται ότι αποκαθιστά την βλεννογόνο μεμβράνη του στομάχου και άλλων οργάνων, προκειμένου να βοηθήσει με τα έλκη που εμφανίζονται όχι μόνο στο στομάχι, αλλά επίσης και στα έντερα (Crohn), γαστρίτιδα, δωδεκαδάκτυλο, και ακόμη και στην ατροφική γαστρίτιδα (θεωρείται η πιο σοβαρή μορφή).

ΕΡΙΚΙΟ ΤΟ ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία επίσημη συνιστώμενη δοσολογια για αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι. Επιπρόσθετα, είναι πολύ λίγες οι ανθρώπινες μελέτες. Οι μελέτες είναι κυρίως in vitro και in vivo.
Σε μία μελέτη χρησιμοποιήθηκε δοσολογία των 1.000 mg, τρεις φορές ανά ημέρα. Ωστόσο, όταν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το Ερίκιο το Αγκαθωτό για πρόληψη, και όχι για κάποια διαταραχή, τότε να ξεκινήσει με την ελάχιστη δοσολογία (π.χ. 250 έως 500mg ημερησίως).
Στην συνέχεια, αφού περάσουν λίγες εβδομάδες και ανάλογα με το εάν ή όχι εμφανίζονται οι επιδράσεις του στον οργανισμό, τότε μπορεί να εξετάσει να αυξήσει την δοσολογία σταδιακά, με μικρά βήματα

ΕΡΙΚΙΟ ΤΟ ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες για το Ερίκιο το Αγκαθωτό. Βέβαια, να είστε πάντα προσεκτικοί όταν λαμβάνετε κάτι καινούριο για τον οργανισμό.
Η έλλειψη μεγάλης έρευνας σε ανθρώπους, καθιστά δύσκολο να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις πιθανές παρενέργειες από το Ερίκιο το Αγκαθωτό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αρνητικά αποτελέσματα από την χρήση αυτού του νευροπροστατευτικού μανιταριού.
Μία καλή προσέγγιση ίσως είναι η εξής : κάθε 3 μήνες να σταματάτε την λήψη του για 1 ή 2 εβδομάδες

ΕΡΙΚΙΟ ΤΟ ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΣΥΝΟΨΗ

Το μανιτάρι Ερίκιο το Αγκαθωτό είναι ένα φυσικό νευροπροστατευτικό που έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους χρήστες νευροπροστατευτικών παραγόντων.
Προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε ανθρώπους που έχουν υποστεί νευροεκφυλιστικές παθήσεις και ίσως ακόμη και να είναι σε θέση να αποτρέψει μερικές από τις ζημίες που συνδέονται με την γήρανση και την νόσο Αλτσχάιμερ.
Το Ερίκιο το Αγκαθωτό είναι μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τονώσετε την λειτουργία τους εγκεφάλου σας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο