Συμβουλές για βελτίωση της οδήγησής μας

Όταν αναζητούμε συμβουλές για βελτίωση της οδήγησής μας, υπάρχουν ορισμένοι επαγγελματίες που διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία για να μας δώσουν τα φώτα τους. Για παράδειγμα, οι οδηγοί εταιρειών ταχυμεταφορών. Κάθε μέρα πρέπει να εκτελούν πλήθος δρομολογίων ώστε να παραδώσουν έγκαιρα και στις συμφωνημένες ώρες τα δέματα που έχουν προς διανομή.

Το BBC ζήτησε τις συμβουλές οδηγών στις ταχυμεταφορές προκειμένου να γλιτώνουμε χρόνο, καύσιμα και να επιβιώνουμε στην κίνηση. Αναλυτικά οι απαντήσεις που έδωσαν:

«Μην στρίβεις αντίθετα προς την κυκλοφορία»
Για παράδειγμα, εάν ζεις σε μια χώρα που οδηγεί  στα δεξιά και επιτρέπει την δεξιά στροφή με κόκκινο φανάρι, πρέπει να αποφύγεις τις αριστερές στροφές με κάθε κόστος! Με όσους μίλησε το BBC έδωσαν τη συμβουλή σαν την πλέον βασική: Εάν πρέπει να στρίψεις αντίθετα με την κυκλοφορία, θα σε υποχρεώσει σε επιβράδυνση καθώς θα πρέπει να περιμένεις τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που έχουν προτεραιότητα να περάσουν.«Θα μπορείς να συνεχίσεις το ταξίδι σου χωρίς τόσα σταματήματα» εάν δεν στρίψεις σε οδικές αρτηρίες, δηλώνει ο Dan McMackin πρώην οδηγός, εκπαιδευτής οδηγών και τώρα μάνατζερ στην UPS. Αυτό θα σου επιτρέψει να κερδίσεις χρόνο αλλά και να οδηγήσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια. Φυσικά, εάν γνωρίζεις καλά τη γειτονιά, αυτό θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα.

«Μάθε τους δρόμους και σχεδίασε τη διαδρομή σου»
Το να γνωρίζεις τους δρόμους βοηθά τους οδηγούς να περιηγηθούν επιδέξια. Αυτό σημαίνει «να παίρνεις εναλλακτικές διαδρομές ώστε να αποφύγεις την κίνηση και να αντιλαμβάνεσαι τις συνήθειες των οδηγών γύρω σου», συμβουλεύει ο Cain Moodie, αντιπρόεδρος τμήματος της DHL Express US. Ένας βαθμός εξοικείωσης σε εξοπλίζει με αυτού του είδους τη γνώση και σου επιτρέπει να βελτιστοποιείς τις διαδρομές, όπως να αποφεύγεις να στρίβεις αντίθετα στην κυκλοφορία.

«Χρησιμοποίησε εφαρμογές»
Το BBC προτείνει τη χρήση ειδικών εφαρμογών για κινητά οι οποίες γνωρίζουν την κίνηση και τυχόν συμβάντα και αναπροσαρμόζουν τη διαδρομή για ταχύτερη άφιξη, όπως είναι το Waze.

«Σκάναρε συνεχώς την περιοχή γύρω σου»
«Διδάσκουμε τους οδηγούς μας να κουνούν τα μάτια του κάθε 3 με 5 δευτερόλεπτα», λέει ο McMackin εξηγώντας ότι οι οδηγοί είναι εκπαιδευμένοι σε μια «τριγωνική κίνηση όρασης»: Κοιτά τον αριστερό καθρέφτη, κοιτά τον εσωτερικό καθρέφτη, κοίτα τον δεξιό καθρέφτη και κατόπιν μπροστά. «Θα γίνει μια ενεργή διαδικασία, σε αντίθεση με την παθητική. Σπάνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους καθρέφτες για τον σκοπό που σχεδιάστηκαν».

Εξασφαλίστε ότι βλέπετε άλλους ανθρώπους κι αυτοί σας βλέπουν. Επιπλέον, όταν κινείστε πίσω από ένα όχημα, μην κρατάτε το βλέμμα σας στο όχημα, αλλά στο δρόμο μπροστά από το όχημα. Να γνωρίζετε τι υπάρχει εκεί και πού βρίσκεται τι κάθε στιγμή.

«Ταξίδευε χωρίς περιττό βάρος. Διατήρησε τα ελαστικά σε καλή κατάσταση»
Όπως εξηγεί ο McMackin από την UPS, τα βανς της εταιρείας ελέγχονται από μηχανικούς κάθε βδομάδα προκειμένου τα ελαστικά να έχουν τη σωστή πίεση. Όπως λέει, η λάθος πίεση οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση, κάτι που συμβαίνει κι όταν το αυτοκίνητο κουβαλά αχρείαστο βάρος.

«Κράτα αρκετή απόσταση από το αυτοκίνητο μπροστά. Μεγαλύτερη απ’ αυτή που νομίζεις!»
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο κανόνας των 3 δευτερολέπτων για την απόσταση από το μπροστινό όχημα είναι αρκετή, ότι δηλαδή για να φτάσεις στο σημείο που βρίσκεται το εμπρόσθιο όχημα, θα πρέπει να περάσουν 3 δευτ. Ωστόσο, οι επαγγελματίες οδηγοί λένε πως κρατούν ακόμη μεγαλύτερη απόσταση καθότι άλλωστε οδηγούν βαν που είναι μεγαλύτερα. Στην UPS, οι οδηγοί είναι εκπαιδευμένοι να κρατούν απόσταση 8 με 12 δευτ. από τα προπορευόμενα οχήματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο