Τι δεν γνωρίζατε για το πρώτο άλμπουμ των Doors

1. Το “Light My Fire” ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψε ποτέ ο Robby Krieger Ο κιθαρίστας των Doors πιθανώς υπήρξε ο πιο τυχερός στην ιστορία της ροκ. Χωρίς να έχει ποτέ μέχρι τότε να ολοκληρώσει κάποιο τραγούδι, σε ηλικία 20 ετών συνέθεσε ένα από τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της ροκ μουσικής.

2. Συνέθεσαν μουσική για εκπαιδευτικό βίντεο της Ford.
Πριν ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ, οι Doors προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν οικονομικά και χωρίς εκπροσώπηση, βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο προβολής όπου τους προβλήθηκε ένα εκπαιδευτικό βίντεο 25 λεπτών της εταιρίας αυτοκινήτων Ford. Εκεί συνέθεσαν ορχηστική μουσική που χρησιμοποιήθηκε ως “χαλί” για το βίντεο, μέρη των οποίων εξελίχθηκαν αργότερα σε κομμάτια όπως “I Looked at You,” “Build Me a Woman,” και “The Soft Parade”. Εφόσον δεν υπήρχαν στίχοι, ο Jim Morrison συνέβαλε παίζοντας κρουστά και επιπρόσθετα ηχητικά εφέ. Κέρδισαν $200 για δουλεία μιας ημέρας. Το βίντεο θεωρούνταν χαμένο για δεκαετίες, όταν ανακαλύφθηκε το 2002 στο αρχείο του UCLA. Οι κασσέτες των ηχογραφήσεων αγνούνται μέχρι και σήμερα.

3. Το “Break On Through” χρωτάει πολλά στους Paul Butterfield Blues Band και Ray Charles.
Οι Paul Butterfield Blues Band υπήρξαν μεγάλη επιρροή στον τρόπο παιξίματος του Robby Krieger και ιδιαίτερα στο “Break On Through”. O Ray Manzarek παραδέχτηκε ότι δανείστηκε στοιχεία από το “What I’d Say” του Ray Charles.

4. Αφού ηχογράφησε το “The End”, ο Jim Morrison επέστρεψε στο στούντιο υπό την επίρρεια LSD αδειάζοντας έναν πυροσβεστήρα πάνω στον εξοπλισμό του γκρουπ. Τα φώτα ήταν πολύ χαμηλά στο στούντιο, σχεδον σκοτεινά και μερικά κεριά έκαιγαν δίπλα στον Jim. Τότε αυτός είχε την ιδέα να πάρει LSD  Όπως παραδέχεται ο Robby Krieger, η επίδραση ήταν θετική στην εμρηνεία του, όμως από ένα σημείο και μετά ήταν πολύ “ανεβασμένος” για να συνεχίσει. Όλοι αποχώρησαν προκειμένου να συνεχίσουν την επόμενη ημέρα. Ο Jim έμεινε μόνος εκεί κα ιστη συνέχεια άνοιξε τον πυροσβεσ΄τηρα πάνω στον εξοπλισμό του γκρουπ. Την επόμενη ημέρα δεν θυμόταν τίποτα.

5. Οι Doors χρησιμοποίησαν μυστικά τον μπασίστα Larry Knetchel για τις ηχογραφήσεις στο στούντιο.
Το συγκρότημα δεν διέθετε μπασίστα. “Δοκιμάσαμε έναν, αλλά ακουγόμασταν στα τους Rolling Stones. Τότε κάναμε οντισιόν έναν δέυτερο και ακουγόμασταν σαν τους Animals. Αν προσθέταμε μπασίστα θα ακουγόμασταν σαν ακόμα ένα ροκ συκγρότημα. Ήμασταν αποφασισμένοι να τα κάνουμε όλα διαφορετικά”, αναφέρει στα απομνημονεύματα του ο John Densmore.

6. Για την προώθηση του άλμπουμ η Elektra Records μίσθωσε την πρώτη ροκ διαφημιστική πινακίδα στη Sunset Strip του.
Συνήθως διαφημίζονταν ταινίες, φαγητό ή τσιγάρα. Απο κεί και πέρα οι ροκ διαφημιστικές πινακίδες θα κατακτήσουν τον περίφημο δρόμο του Los Angeles.

7. O Jim Morrison στην βιογραφία που συνοδεύει το άλμπουμ έγραψε ότι οι γονείς του έχουν πεθάνει. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ίσχυε.

8. Οι Doors -πλην του Jim Morrison- συμφώνησαν να χρησιμοποιηθεί το “Light My Fire” σε διαφήμιση της Buick.
Όταν o Morrison το έμαθε, απείλησε να σπάει μια Buick σε κάθε συναυλία τους. Μετά την Ευρωπαϊκή περιοδεία των Doors, ο Morrison αποφάσισε να μείνει στο Λονδίνο με την κοπέλα του Pamela Courson, χωρίς τα υπόλοιπα μέλη να έχουν ιδέα για το πού βρισκεται. Η πρόταση της Buick έφτανε τα $75000 και παρόλο που είχαν συμφωνήσει όλες οι αποφάσεις να παίρνονται κι από τους τέσσερις, δέχτηκαν τη συμφωνία ερήμην του Jim. Όταν εμφανίστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα τους είπε ότι δε μπορεί να τους εμπιστεύεται πλέον κι ότι θα σπάει μια Buick σε κάθε συναυλία τους. Η συμφωνία ακυρώθηκε, όμως το πλήγμα στις σχέσεις του Jim με τα υπόλοιπα μέλη φαινόταν οριστικό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο