Το Facebook “ξεγυμνώνει” κατάθλιψη και σχιζοφρένεια

Πολλοί άνθρωποι – και ειδικά πολλοί έφηβοι – γράφουν πολύ πιο “ανοιχτά” και συναισθηματικά στο Facebook, από ό,τι στην αληθινή ζωή. Τα posts και τα like που κάνουν, τα εικονίδια που χρησιμοποιούν, όλα αυτά, εκτιμούν οι επιστήμονες, είναι ένας τρόπος να ανιχνευθούν ψυχικά νοσήματα σε αρχικά στάδιο.

Τα ευρήματα από τη μελέτη των δύο κορυφαίων Πανεπιστημίων δημοσιεύθηκαν στο Lancet Psychiatry.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Becky Inkster εξήγησε: “Το Facebook είναι πάρα πολύ δημοφιλές και θα μπορούσε να αποτελέσει βάση δεδομένων, ώστε να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας γύρω από διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψηκαι η σχιζοφρένεια.

Μας δίνει ευρεία πρόσβαση, που εκτείνεται σε όλο το ψηφιακό χάσμα, και φτάνουμε σε ομάδες, που είναι δύσκολο να τις προσεγγίσεις παραδοσιακά, όπως άστεγους νέους, μετανάστες, ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα και ηλικιωμένους”.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νύξεις που κάνει κάποιος μέσα από ένα like που θα κάνει ή μέσα από κάποιο σχόλιο ή status που θα γράψει, μπορεί να προβλέψουν τη συμπεριφορά του εκτός κοινωνικών δικτύων, στην καθημερινότητα και στη ζωή του.

Ο αριθμός των φίλων στη δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και τα νέα που διαβάζει κάποιος στη σελίδα του επηρεάζουν σίγουρα τη διάθεσή του, εξηγούν οι ειδικοί.

Πάντως, πέρα από το να συμβάλει στον εντοπισμό των ψυχικά νοσούντων, το Facebook θα μπορούσε να βοηθήσει, εν μέρει, και στη θεραπεία τους.

Όπως είπε ο Dr Inkster: “Οι σχέσεις που αναπτύσσονται μέσω Facebook βοηθάνε όσους έχουν χαμηλή αυτο-εκτίμηση και δημιουργούν σχέσεις μεταξύ κοινωνικά απομονωμένων ανθρώπων.

Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι έφηβοι είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και να κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις. Οπότε αυτά τα online εφαλτήρια θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να διορθώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις στην πραγματική ζωή”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο