Οι νησιώτες ετοιμάζουν «απόβαση» στην Αθήνα για το μεταναστευτικό και τον ΦΠΑ

«Απόβαση» στην Αθήνα ετοιμάζουν οι δήμαρχοι και οι κάτοικοι των νησιών που όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, έχουν φτάσει στα όριά τους, τόσο από τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών σε αυτά, αλλά και από την μη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών που προβλέπετε στον ΦΠΑ σε αυτά.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η κατάσταση θυμίζει καζάνι που βράζει καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος της Λέσβου, δήλωσε πως «απασφάλισε» και θα πάει σε «πόλεμο» με τους υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή, ενώ «λάδι στην φωτιά» έριξε η απάντηση του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον δήμαρχο της Κω, σύμφωνα με την οποία: «Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε δεν έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές κάποια πρόταση για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2017».

Μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό, οι προετοιμασίες για περεταίρω κινητοποιήσεις που θα μεταφερθούν και στην Αθήνα γίνονται όλο και πιο εντατικές.

Το Newsbeast.gr επικοινώνησε σχετικά με τον δήμαρχο της Κω, Γιώργο Κυρίτση που είναι ένας από του «πρωταγωνιστές» αυτής της διαμαρτυρίας των νησιωτών.

«Στο επόμενο διάστημα έχουμε πει καταρχήν, είμαστε σε διαβούλευση οι πέντε δήμαρχοι, να κάνουμε παράσταση (διαμαρτυρίας), διαδήλωση κινητοποιώντας και τα παροικιακά σωματεία των νησιών στην Αθήνα, κάτι για το οποίο θα καταλήξουμε μέσα στις επόμενες ημέρες για το πότε θα γίνει αυτό. Αυτό θεωρώ πως πρέπει να γίνει πριν τα Χριστούγεννα.

Στόχος να διεκδικήσουμε το αυτονόητο για τα νησιά μας. Θα εξεταστούν οι δυνατότητες των σωματείων αλλά και κόσμου από τα νησιά να μεταβεί στην Αθήνα. Τα αιτήματά μας είναι γνωστά. Τα νησιά δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Θα πρέπει όλο να αντιληφθούν πως θα πρέπει να υπάρξει μια αναλογική κατανομή ανάλογα και με τις υποδομές πχ υγείας που υπάρχουν.

Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Λέσβο δύο χειμώνες τώρα. Το επόμενο αίτημα είναι η διεκδίκηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και βέβαια για μια σειρά άλλων αιτημάτων για τα οποία ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι τα νησιά δεν μπορούν να σηκώνουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού και να υφίστανται όλα αυτά τα προβλήματα».

Στην ερώτησή μας προς τον δήμαρχο εάν υπήρξαν μέχρι στιγμής αντιδράσεις από την Αθήνας σε σχέση με την απάντηση που έλαβε από τον πρόεδρο της Κομισιόν ως προς τον ΦΠΑ, ο δήμαρχος τόνισε:

«Μέχρι τώρα όχι, πέραν αορίστων δηλώσεων τοπικών βουλευτών και άλλων παραγόντων «περιμένετε να τελειώσει ο χρόνος, να λήξει η προθεσμία και θα δούμε τί θα κάνουμε».

newsbeast.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο