Υπενθύμιση: Άλλαξε η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Ήρθε η ώρα, στην κυριολεξία, να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα πίσω, τα ξημερώματα της Κυριακής.Δηλαδή, όταν το ρολόι θα χτυπήσει 04:00, θα πρέπει να αλλάξει σε 03:00. Στα smartphones και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές –συνήθως- αλλάζει αυτόματα όταν είναι ρυθμισμένη η αυτόματη αλλαγή της θερινής -χειμερινής ώρας και αντίστροφα. Αλλά και πάλι, πρέπει να το γνωρίζετε σε περίπτωση πουμπερδευτείτε: “γιατί είναι πάλι 03:00”.

Μπόνους… και μια ώρα περισσότερο ύπνο.

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν με νόμο, γίνεται πάντα τηντελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και τελειώνει τηντελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς. Είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1975, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Η ιδέα υπήρχε από τον 1784 και πρόταση του Βενιαμίν Φρανκλίνου, όμως εφαρμόστηκε πρώτη φορά κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο