Ο τροπικός κάκτος των Χριστουγέννων

Το Επίφυλλο είναι γνωστό και ως Φυλλόκακτος, Υπομονή ή ακόμα και Κάκτος των Χριστουγέννων. Είναι ένα τροπικό παχύφυτο, που στη φύση μεγαλώνει στις κορυφές των δέντρων και γι’ αυτό είναι ένα ιδεώδες φυτό για κρεμαστές γλάστρες. Τα φύλλα του επίφυλλου στην πραγματικότητα είναι πεπλατυσμένοι βλαστοί από όπου φυτρώνουν και οι ανθοί του και σ’αυτά οφείλει το όνομά του.

Όπως όλα σχεδόν τα τροπικά φυτά, δημιουργεί πανέμορφα λουλούδια και υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες σε όλων των ειδών τα χρώματα. Ανθίζει τον χειμώνα και είναι φυτό που δεν του αρέσουν καθόλου οι απότομες αλλαγές. Μπορούμε να το φυτέψουμε σε ένα σημείο εκτός σπιτιού, που θα είναι αρκετά ζεστά για όλο τον χρόνο, αλλά δεν θα πρέπει να το βλέπει για πολλές ώρες ο ήλιος.

Διαφορετικά μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα εξωτερικό δροσερό σημείο το καλοκαίρι και να το μεταφέρουμε εσωτερικά, σε ένα χλιαρό δωμάτιο τον χειμώνα, ώστε να απολαμβάνει μία μέση θερμοκρασία μεταξύ 15-25°C.

Είναι σημαντικό να μη κινήσουμε τη γλάστρα από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαδικασία της άνθισης, γιατί τα λουλούδια του είναι φωτοευαίσθητα και δεν θα αναπτυχθούν με την παραμικρή αλλαγή. Το ποτίζουμε συχνά αλλά δεν αφήνουμε το νερό να λιμνάζει στα πιατάκια του ενώ μπορούμε να προσθέτουμε λίπασμα μια φορά τον μήνα.

Τον χειμώνα καλό θα είναι να το ποτίζουμε με χλιαρό νερό. Το καλοκαίρι μπορούμε πολύ εύκολα να πολλαπλασιάσουμε τα αγαπημένα μας επίφυλλα κόβοντας μερικά κλαδιά τους και φυτεύοντάς τα σε μια καινούρια γλάστρα με γόνιμο χώμα εμπλουτισμένο με χούμο και τύρφη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο