Ο άνδρας που χρησιμοποίησε τη μύτη του για να κρατήσει ασφαλές το μετρό της Νέας Υόρκης

Υπάρχουν πολλά ψευδώνυμα για μία από τις πιο παράξενες φιγούρες στην ιστορία της Νέας Υόρκης. Για δεκαετίες, ο «Βρώμικος» Κέλι χρησιμοποιούσε τις υπεράνθρωπες αισθήσεις του και κάποιες εφευρέσεις που είχε επινοήσει ο ίδιος για να εντοπίσει τους κινδύνους, τις διαρροές και τα κενά στο εκτεταμένο σύστημα υπόγειων συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης.
Σήμερα το σύστημα υπόγειας συγκοινωνίας στη Νέα Υόρκη είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και συσκευές που προειδοποιούν για τη συσσώρευση επικίνδυνων αερίων ή ακόμα και βιολογικών και χημικών παραγόντων.
Όμως κατά τις ημέρες της κατασκευής της πρώτης υπόγειας γραμμής του μετρό, το 1904, οι προσπάθειες εντοπισμού τέτοιων είδους αερίων δεν ήταν το ίδιο εύκολες και δεν υπήρχε κανένας που μπορούσε να εντοπίσει τις διαρροές και τα προβλήματα καλύτερα από τον Κέλι.
Σύμφωνα με το βιβλίο «Ο κόσμος κάτω από την πόλη», του Ρόμπερτ Ντάλει, ο άνθρωπος με την θρυλική μύτη άρχισε να κάνει καριέρα σε ηλικία μόλις 16 ετών. Γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1898,. Ο θείος του Κέλι εργαζόταν ως ανασκαφέας και ως παιδί ο Κέλι τον βοηθούσε να σκάβει για να βρει νερό.
Μετά τη θητεία του στο βρετανικό ναυτικό, o Kέλι κατέληξε στη Νέα Υόρκη όπου και ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός στην αρχή συντήρησης δημόσιας συγκοινωνίας το 1926.
Χρειάστηκαν μόλις λίγα χρόνια προτού να διαδοθεί η φήμη για την ικανότητα του Κέλι να εντοπίζει διαρροές που κανένας άλλος δεν μπορούσε να βρει. Κάποτε λέγεται μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος άνδρας εντόπισε την πηγή δυσωδίας σε ένα ξενοδοχείο. Την ίδια στιγμή που κανένας δεν μπορούσε να εντοπίσει πού οφείλεται η ανυπόφορη μυρωδιά ο μηχανικός εντόπισε τη διαρροή λυμάτων πίσω από έναν τοίχο. «Μετά από αυτό ήμουν ο άνθρωπος των διαρροών για τα καλά», είχε αναφέρει ο ίδιος σύμφωνα με όσα περιγράφει στο βιβλίο του ο Ντάλει.
Ο Κέλι λίγο μετά πήρε προαγωγή και έγινε επιστάτης στο Τμήμα Κατασκευών του Συμβουλίου Μεταφορών. Ο Κέλι και η ομάδα του είχαν αναλάβει τον εντοπισμό τυχόν διαρροών στο μετρό της Νέας Υόρκης. Τα κατορθώματα του Κέλι τον κατέστησαν σύντομα σε έναν άνθρωπο – μύθο.
Εκτός από τον εντοπισμό διαρροών νερού ο Κέλι ήταν επίσης υπεύθυνος για τον εντοπισμό επικίνδυνων αερίων και χημικών διαρροών. Χρησιμοποιώντας την «ευαίσθητη» μύτη του ο Κέλι κατάφερε να αποτρέψει τις αναθυμιάσεις που θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί όταν ένα δοχείο βενζίνης είχε χυθεί σε υπόγειο γκαράζ.
«Ο λόγος για τον οποίο δεν σημειώθηκε ποτέ κάποια ισχυρή έκρηξη στο μετρό της Νέας Υόρκης, είναι ο “βρώμικος”», γράφει ο Ντάλει.
Πηγή: Atlasobscura

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο