Μια σύγχρονη Μήδεια στο Αγγέλων Βήμα

Ο συγκλονιστικός μονόλογος του Δημήτρη Ζουγκού παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου.

Αναρίθμητοι είναι οι συγγραφείς που επιχείρησαν κατά καιρούς να «ξαναγράψουν» τη «Μήδεια». Ο Σενέκας και ο Άρθουρ Μίλερ είναι τα δύο πιο γνωστά παραδείγματα.
Ο λόγος είναι προφανής. Το έργο του Ευριπίδη, γραμμένο λίγο πριν από το ξέσπασμα του πελοποννησιακού πολέμου που σήμανε το τέλος της κλασικής εποχής, θίγει μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως ο ρόλος της γυναίκας, η εθνική ταυτότητα, η πίστη, η δικαιοσύνη και άλλα. Θέματα με διάρκεια, τα οποία πολλοί επιχείρησαν να θίξουν στη συνέχεια.
 Ο Δημήτρης Ζουγκός ανήκει στη νέα γενιά των ελλήνων θεατρικών συγγραφέων που με τα έργα τους επιχειρούν μια διαφορετική ανάγνωση της σύγχρονης πραγματικότητας. Η «Μήδειά» του ζει στο σήμερα όμως η εμπειρία της δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη της αρχαίας συνονόματής της.
 Η ηρωίδα του Δημήτρη Ζουγκού υπομένει ανείπωτα βασανιστήρια και ταπεινώσεις στα χέρια
της οικογένειας του συζύγου της. Η μάχη στο μυαλό της έχει από καιρό χαθεί και η μοίρα φαίνεται τετελεσμένη. Στον λόγο του Ευριπίδη βρίσκει την παρηγοριά που της λείπει.

Γραμμένο σε τροχαϊκό μέτρο το έργο του Ζουγκού ακολουθεί πιστά τα βήματα του μεγάλου τραγωδού ενώ συγχρόνως γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και τις συνήθειες του με τον παρόντα.
Τα δύο κείμενα μπλέκονται μεταξύ τους σαν ένα κουβάρι που ξετυλίγει η «Μήδεια» για να πλέξει τον φονικό ιστό της. Ο λόγος τους είναι κοινός, τα παθήματα και οι συνθήκες όμως, όχι.

Την παράσταση του έργου του Ζουγκού που ανεβαίνει στο θέατρο Αγγέλων Βήμα στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα -υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη- σκηνοθετεί ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος.
 Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Δημήτρης Ζουγκός
Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Κοστούμια – Σκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας
Διδασκαλία χορογραφίας Φλαμένγκο: Ηλέκτρα Χρυσάνθου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη
Φωτογραφίες: Νικολέτα Γιαννούλη
Video- Trailer: Νικήτας Χάσκας
Αφίσα: Αλέξανδρος Βενιέρης

Ερμηνεύουν: Έλενα Τυρέα (Μήδεια), Μαρία Καραβασίλη (Χορός)

«Μήδεια», θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ. 210 5242211 &-213, www.aggelonvima.gr.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 19:30, έως 26 Απριλίου. Τιμές Εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (φοιτητικό), 5 € (ανέργων)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο