Ο πρώτος ιός για το firmware EFI είναι ικανό να μολύνουν ένα Mac χωρίς σύνδεση στο Internet

Ερευνητές ασφάλειας έχουν δημιουργήσει έναν ιό που μολύνει τους υπολογιστές της Apple χωρίς σύνδεση στο Internet και αναφέρεται Mac Edition Wired…

Οι υπολογιστές περιέχουν ενσωματωμένο λογισμικό (firmware), το οποίο ελέγχει τη διαδικασία εκκίνησης, και στη συνέχεια περνά τον έλεγχο στο λειτουργικό σύστημα. Συνήθως, αυτό ονομάζεται υλικολογισμικό BIOS, αν και η πιο σύγχρονη έκδοση του firmware ονομάζεται UEFI

Το βασικό σύστημα εισόδου-εξόδου EFI δεν προστατεύεται με κρυπτογράφηση η ψηφιακή υπογραφή και έτσι μπορούν να το μολύνουν με αυτόν τον τρόπο. Ο ιός λειτουργεί ακόμα και όταν κάνετε αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος και συνεχίζει το έργο του και δεν είναι δυνατή η εξολόθρευση του παρά μόνο με αλλαγή ενός τσιπ με ειδικό εξοπλισμό.

Το Trojan εξαπλώνεται από Mac σε Mac, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο δίκτυο.

Το worm λειτουργεί παρόμοια με τον ιό που προφανώς αναπτύχθηκε από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, για το το Ιράν και τη Ρωσία.

Οι ερευνητές έχουν κοινοποιήσει στην Apple για την ύπαρξη αυτής της ευπάθειας, αλλά μέχρι στιγμής καμία επίσημη απάντηση από το Cupertino δεν δημοσιεύτηκε.
argonaytis-iphone

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο