Η Ρόζα Μότα στο GALA της AIMS στην Αθήνα

H χρυσή Ολυμπιονίκης της Σεούλ και μία από τις καλύτερες Μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών, Ρόζα Μότα, θα παρευρεθεί στο ετήσιο GALA της AIMS όπου και θα βραβευτεί για τα επιτεύγματα της.

Η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμου (AIMS) θα τιμήσει την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, για τη συνολική προσφορά του στον αθλητισμό, την Ρόζα Μότα. Η δρομέας μεγάλων αποστάσεων από την Πορτογαλία θα βραβευτεί για τη μεγάλη της προσφοράς στο δρομικό κίνημα και τα σπουδαία κατορθώματα της ως αθλήτρια.

Η AIMS, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 435 Μαραθώνιους από 114 χώρες του κόσμου ανάμεσα στους οποίους είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας και οι αγώνες στην Βοστόνη, το Πεκίνο, το Βερολίνο, το Σικάγο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι  και το Τόκιο, θέλει με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίσει την τεράστια καριέρα της αθλήτριας από την Πορτογαλία. Κάτι άλλωστε που έκανε πέρσι και με τον Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.

Μάλιστα, η Ρόζα Μότα έχει συνδέσει το όνομα της με τον Μαραθώνιο της Αθήνας, αφού εδώ κέρδισε το πρώτο μεγάλο μετάλλιο της καριέρας της σε έναν ιστορικό αγώνα. Συγκεκριμένα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1982 τρέχοντας την αυθεντική διαδρομή σε 2 ώρες 36 λεπτά και τέσσερα δευτερόλεπτα στον πρώτο αγώνα γυναικών στην ιστορία. Έκτοτε ακολούθησαν πολλά μετάλλια σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, ωστόσο δίχως αμφιβολία η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας της ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988.

Η Μότα γεννήθηκε στο Πόρτο της Πορτογαλίας στις 29 Ιουνίου του 1958 και ο άνθρωπος που της άλλαξε την καριέρα ήταν ο Ζοζέ Πεδρόσα. Εκείνος ανέλαβε να την προπονήσει και την έπεισε να ασχοληθεί με τον Μαραθώνιο. Μετά την επιτυχία στην Αθήνα, ακολούθησαν οι νίκες στους Μαραθώνιους του Ρότερνταμ και του Σικάγο πριν έρθει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984.

Η συνέχεια της καριέρας της ήταν βγαλμένη από χρυσάφι αφού σχεδόν σε όλους τους μεγάλους αγώνες που συμμετείχε έκτοτε κατέκτησε την κορυφή. Πέρα από το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), στη συλλογή της έχει το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμη (1987), αλλά και ακόμα δύο χρυσά σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Στουτγάρδη 1986 και Σπλιτ 1990). Συνολικά, η Ρόζα Μότα στη μεγάλη της καριέρα συμμετείχε σε 21 φορές σε Μαραθώνιους από τους οποίους κέρδισε τους 14, ενώ μία φορά ήταν δεύτερη, άλλες δύο τρίτη και μόλις τρεις δεν τερμάτισε.
συνεχεια εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο