Ενας σταρ του χορού αιωρείται στην Αθήνα

Ο πολυβραβευμένος Βρετανός χορευτής και χορογράφος, που στο ξεκίνημα της καριέρας του υπήρξε περιζήτητος νέος σολίστας και σήμερα θεωρείται φημισμένος και πλέον περιζήτητος χορευτής της γενιάς του, θα παρουσιάσει στις 5 και 6 Νοεμβρίου, στο «Παλλάς», το «Rising», μια παράσταση που συνδυάζει γρήγορους ρυθμούς και δεξιοτεχνία.

Με μοναδική ακρίβεια κινήσεων, αξιοζήλευτη ισορροπία, ο καλλιτέχνης μεταδίδει με μοναδικό τρόπο την «εκστατική χαρά του χορού», ενώ δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται όταν χορεύει και διαμορφώνει σχήματα με εκπληκτική ευκολία.

Τρεις κορυφαίοι χορογράφοι, τα τρία μεγάλα αστέρια της «Μέκκας» του σύγχρονου χορού- του περίφημου Σάντλερς Γουέλς, που αποτελεί εγγύηση υψηλής αισθητικής και ποιότητας- και ο μάγος των θεατρικών φωτισμών, Michael Hulls, μας παρουσιάζουν το ίνδαλμα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής στο «Rising».

Πρόκειται για μια σπονδυλωτή παράσταση, αποτελούμενη από τέσσερα μέρη, τη χορογραφία των οποίων υπογράφουν -εκτός από τον ίδιο τονΑακάς Οντέντρα- οι Ακραμ Καν, Ράσελ Μάλιφαντ και Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, τρεις κορυφαίοι σύγχρονοι χορογράφοι, διάσημοι δημιουργοί αλλά και σολίστες οι ίδιοι. Είναι η πρώτη φορά που οι τρεις τους συνδημιουργούν, συνυπογράφουν και συνυπάρχουν σε μια ενιαία παράσταση, γεγονός που της δίνει ξεχωριστή σημασία και ιδιαίτερη σπουδαιότητα.

Τα μέρη τα οποία αποτελούν το «Rising» είναι τα εξής: «Nritta», που σημαίνει «καθαρός χορός» και επιχειρεί να ενώσει δύο αντιθετικά στοιχεία, την τραχιά αρρενωπότητα και την αισθησιακή θηλυκότητα, στο κοσμικό, συμπαντικό διάβα τους.

Συμβολίζει τους κοσμικούς κύκλους της Δημιουργίας και της Καταστροφής, καθώς και τον καθημερινό ρυθμό της γέννησης και του θανάτου, μέσω του έντονου δυναμικού χορού Tandav και παράλληλα του Lasya, ενός χορού με απαλές, κυκλικές, σαγηνευτικές κινήσεις (χορογραφία, μουσική Αακάς Οντέντρα).

Χαρακτηριστικά
Στο «In the shadow of man», με μέθοδο και όχημα τους κινητικούς ρυθμούς ορισμένων ζώων, τη μοντέρνα κινησιολογική έκφραση αλλά και τον παραδοσιακό ινδικό χορό κατάκ, βλέπουμε μια χορευτική προσέγγιση της εξέλιξης των ανθρώπων (χορογραφία Ακραμ Καν).

Ο Μάλιφαντ, ο πρώτος μόνιμος χορογράφος του Sadler’s Wells, εκμεταλλευόμενος τη γνώση και την εμπειρία του Αακάς Οντέντρα στον σύγχρονο δυτικό χορό αλλά και την οικειότητά του με την ανατολίτικη παράδοση, όπως με τους ινδικούς χορούς Κατάκ και Μπάρατ Νάτιαμ, μελετά τις έννοιες της ροής και της μορφής στο «Cut».

Ενα χορευτικό παιχνίδι του Βέλγου Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι αποτελεί το «Constellation» μέσα από το οποίο επιδιώκει να αναδείξει διαφορετικές μορφές ήχου και διαφορετικές πηγές φωτός, που όμως καταφθάνουν μαζί, δημιουργώντας τους δικούς τους αστερισμούς, σ’ ένα παράλληλο σκηνικό σύμπαν.

ethnos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο